latinica  ћирилица
29/06/2022 |  19:41 ⇒ 19:42 | Аутор: Б92

Српски документарац "Дуго путовање у рат" на Нетфликсу

Документарни филм "Дуго путовање у рат" Милоша Шкундрића од јуче, на годишњицу Сарајевског атентата, почео је да се приказује на Нетфликсу, пред публиком од око 70 милиона претплатника, у 30 земаља Европе.
Сарајевски атентат (фото: архива) -
Сарајевски атентат (фото: архива)

Ово је први документарни филм из Србије који излази на Нетфликсу и српски филм са до сада највећом дистрибуцијом на популарној филмској платформи.

Филм је настао у периоду између 2014. и 2018. године и први је документарни филм у свијету који за тему има једно од најважнијих питања савремене свјетске историје, а то је због чега и како је дошло до Првог свјетског рата, догађаја који је обликовао читав 20. вијек.

Уз помоћ најеминентнијих свјетских историчара и употребу филмског и документарног архивског материјала из Југословенске кинотеке и још 15 свјетских архива, овај "напети политички трилер" прати политичке догађаје у Европи од краја 19. вијека до Јулске кризе 1914. и говори о томе како је Први свјетски рат планиран и припреман годинама прије Сарајевског атентата.

Приказивање на Нетфликсу омогућиће да наша верзија историје о критичном догађају коначно и можда први пут буде доступна тако великој свјетској публици.

"Дуго путовање у рат" је премијерно приказано ван конкуренције на Фестивалу документарног и краткометражног филма у Београду у марту 2018. године, а телевизијска премијера била је на РТС-у 2018. године на стогодишњицу завршетка Првог свјетског рата.