latinica  ћирилица
30/06/2022 |  13:08 ⇒ 13:26 | Аутор: СРНА

Цицовић: Нико нема право тражити од Србије и Српске да дјелују против својих интереса (ВИДЕО)

У Београду је у току трибина о теми "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини", уз учешће аналитичара из Републике Српске и Србије.
Округли сто - Фото: РТРС
Округли стоФото: РТРС

Отварајући трибину, шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић је истакао да у случају украјинске кризе нико нема права да од Србије и Републике Српске тражи да дјелују против својих интереса и да је српском народу сада "слога најпотребнија, посебно када је нападнута са свих страна".

Цицовић је оцијенио да Република Српска и Србија једино принципијелним ставом у односу на кризу у Украјини могу да се сачувају од спољних и унутрашњих притисака, бар за неко вријеме.

- Важно је истаћи да на том путу морамо и ваља истрајати - нагласио је Цицовић.

Он је рекао да Србија и Српска нису, не могу и не смију, ни најмањом несмотреношћу, учинити било шта против своје политичке и војне неутралности, јер би тако постале стране у сукобу који није њихов.

- Само принципијелним ставом Републике Српске и Србије - и Европа и Русија, могуће је помирити економске и политичке интересе - сарадњу са ЕУ и истовремено сарадњу са Русијом са којом дијелимо духовне, културне, историјске и друге вриједности - рекао је Цицовић.

Уз подсјећање да је једна од теза за ову трибину и "Како /од/бранити интересе Српске и Србије до окончања глобалне игре у Украјини?", Цицовић је напоменуо да је у народним и државним пословима увијек било и биће посебно важно очување слободе, народа и територије, имати политичку и војну самосталност, као и искрене пријатеље у свијету.

- То су интереси и Републике Српске и Србије, увијек па и сада кад их политички Запад напада и чешће, и оштрије, па их тако /чешће и оштрије/ ваља и бранити - не само до окончања глобалне игре у Украјини, јер ће и послије тога итекако бити потребе за тим, као што је било и прије догађаја у Украјини - рекао је он.

У свему томе, каже Цицовић, Србија и Република Српска, свака на свој начин и у свом обиму, а и заједно, могу наћи начина да прођу без већих политичких губитака и да по сваку цијену не дозволе да постану колатерална грешка, било чија.

- У томе нам, можда више него ишта друго, може помоћи свесрпско јединство, осјећање искреног и дубоког увјерења свих нас да је српски простор са двије стране Дрине један простор, један у језику, вјери, историји, традицији, култури, националним интересима, па и будућности - навео је он.

Оној старој крилатици "Само слога Србе спасава" још није истекло вријеме, истиче Цицовић и додаје да би прије рекао да је "слога најпотребнија сада кад је нападнута са свих страна".

Он је додао да проевропско опредјељење Србије и Српске не значи, да су против Русије и да су спремне да, зарад "европског пута", учине било шта на штету суверенитета својих држава.

Цицовић је изразио наду да ће све оно што се каже на овој трибини истовремено допринијети и свесрпском јединству, слози, пуном заједништву.

Трибину "Српска и Србија у позадини глобалног сукоба у Украјини" организовали су портали "Све о Српској" и "Факти", уз подршку Представништва Републике Српске у Србији, а учествовали су истакнути аналитичари из Србије и Републике Српске.

На трибини ће говорити Ђуро Билбија, Синиша Љепојевић, Драгомир Анђелковић, Жељко Будимир, Александар Павић, Ненад Кецмановић, Миломир Степић, Предраг Ћеранић, Душан Пророковић и Срђан Перишић, а у име организатора и Представништва Републике Српске у Србији учеснике ће поздравити шеф Представништва Млађен Цицовић.

Скуп се одржава у прес-центру Удружења новинара у Београду.