latinica  ћирилица
01/07/2022 |  10:45 ⇒ 14:05 | Аутор: СРНА

Брнабић: Међународна заједница се понаша нефер и лицемјерно

Премијер Србије Ана Брнабић је рекла да се Србија не понаша лицемјерно ни према коме и да једина поштује међународно право и његове принципе, док се међународна заједница према овој земљи понаша нефер и лицемјерно.
Ана Брнабић - Фото: РТРС
Ана БрнабићФото: РТРС

- Сви виде на дијелу то лицемјерје међународне заједнице - рекла је она, наводећи да је и предсједник Србије Александар Вучић недавно имао оштро обраћање након најновије одлуке Приштине да не признаје српске личне карте и таблице, када је, такође, указао на лицемјерје Брисела и Запада.

Брнабићева је навела да се сви позивају на резолуције Савјета безбједности УН, а када "дође" до Србије и Резолуције 1244, нико је не помиње као да не постоји, зато што су највећи дио западних земља, све земље Квинте и Г7, прекршиле ту резолуцију 1244, што представља лицемјеран однос.

Она је истакла за ТВ Прва да се Запад не може "бусати у груди" и причати о основном принципу међународног права, неповредивости територијалног интегритета међународно признате државе, а да не каже да су у случају Србије направили грешку, јер га нису поштовали, нити га данас поштују.

- Србија се не понаша лицемјерно ни према коме, једина поштује међународно право и принципе међународног права. Територијални интегритет међународно признатих држава је неповредив и Србије и Украјине. Не може бити другачије у случају Украјине и Србије или САД или било које друге земље - истакла је она.

Што се тиче најновијих одлука Приштине о таблицама и личним картама из Србије, Брнабићева је оцијенила да то Србију ставља у изузетно комплексну ситуацију, а посебно Србе на Косову и Метохији.

Она је рекла да изјава портпарола ЕУ Петера Стана да Приштина има право да укине српске "КМ" таблице, а да ниједном рјечју не помене потребу оснивања заједнице српских општина, говори да им је важно да поново стану иза Приштине "њиховог чеда" и подрже све што ради.

Она је поновила да је суштина Бриселског споразума, који садржи 15 тачака, формирање заједнице српских општина, те додала да се ни у једној тачки не помињу таблице, што показује нефер, одвратан и лицемјеран однос према Србији.

Када је ријеч о протеклом сусрету са премијером Црне Горе Дританом Абазовићем, Брнабићева је рекла да је сусрет био одличан и да остаје да се види да ли је то био историјски помак и да ли су Србија и Црна Гора успјеле да ресетују своје односе, што је њихова жеља.

Брнабићева је рекла да је искрена намјера Србије да има најбоље могуће односе са Црном Гором и да јој је драго да чује то исто од Абазовића, као и да је Србија већ урадила све за успостављање директног платног промета са Црном Гором, а остаје да то исто уради и Црна Гора.

Она наводи да је Абазовић имао јако добар и конструктиван састанак и са Његовом светошћу патријархом српским Порфиријем и да је прихваћен нацрт Темељног уговора са Српском православном црквом.

Брнабићева је подсјетила да Србија и Црна Гора имају много отворених питања, од протјеривања амбасадора Србије, до поновног усвајања резолуције о Сребреници у црногорском парламенту, што је било непотребно, јер је постојала и раније, па је дјеловало као намјерно гурање "прста у око" Србији и Србима.

Она је навела да Црна Гора озбиљно разматра да се придружи иницијативи "Отворени Балкан", у којој су Србија, Албанија и Сјеверна Македонија, али да је то њихова суверена одлука.

Брнабићева је рекла да Србија никада у историји није имала боље односе са сусједима, те подсјетила на односе са Мађарском, Албанијом са којом има само једно отворено питање - Косово и Метохија.