latinica  ћирилица
01/07/2022 |  15:17 ⇒ 15:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Хрватски Сабор укинуо имунитет Борису Милошевићу

Хрватски сабор укинуо је данас имунитет посланику Самосталне демократске српске странке (СДС С) Борису Милошевићу због основане сумње да је починио кривично дјело подстрекивање на злоупотребу положаја и овлашћења.
Борис Милошевић (Фото: EPA-EFE/MIRO LELAS) -
Борис Милошевић (Фото: EPA-EFE/MIRO LELAS)

Сабор је Милошевићу, бившем потпредсједнику владе из српске мањинске заједнице, укинуо имунитет на приједлог Мандатно-имунитетне комисије, а на захтјев Државног тужилаштва, преноси Хина.

Сабор је одлуку донио једногласно, а гласању је претходило обраћање посланице Моста Марије Селак Распудић, која је рекла да је Милошевићу већ пресудила влада на челу са Андрејом Пленковићем када је одлучила да га "катапултира" из Владе у Сабор јер, како тврди, он не задовољава моралне и политичке критеријуме за Владу.

- Шаље се порука да они који нису довољно добри за Владу јер су под сумњом за корупцију довољно добри за Хрватски сабор - рекла је Селак Распудић и упитала да ли је Сабор "гаража за потрошене политичаре".

Бранко Бачић из ХДЗ назвао је непримјереним и некоректним њено иступање.

- На Милошевићу као особи је да сам изабере начин како ће доказивати своју невиност, ми колеге у Сабору не би требало да просуђујемо нити да утичемо на рад правосуђа и некога да унапријед проглашавају кривим - рекао је Бачић.

Предсједник Сабора Гордан Јандроковић додао је да Милошевић има свој мандат и да с њим може да ради шта хоће.

- Нисте Ви ти који ћете одређивати шта ће неко од посланика да чини - поручио је Јандроковић посланици Моста и подсјетио на неке раније случајеве када су људи унапријед осуђивани, а на крају били проглашени невинима.

Мандатно-имунитетски одбор хрватског Сабора укинуо је 21. јуна имунитет Милошевићу и дао одобрење за вођење кривичног поступка против њега.

Укидање имунитета Милошевићу претходно је затражило Државно тужилаштво, које је против њега у марту покренуло истрагу због подстицања на корупцију, односно незакониту додјелу државних субвенција у слуцају покренутом након хапшења министра Дарка Хорвата.

Како је раније најављивано, након гласања у Сабору, Милошевић би требало да буде испитан у Ускоку, који затим треба да одлучи о подизању оптужнице.

Милошевићев адвокат Анто Нобило раније је истицао да се његов клијент не осјећа кривим и да није ушао у казнено-правну зону, јер се залагао за бираце који су га изабрали.