latinica  ћирилица
06/07/2022 |  07:11 ⇒ 08:31 | Аутор: БЕТА

Велика озонска рупа откривена изнад тропских региона

Озонска рупа, седам пута већа од антарктичке озонске рупе, откривена је изнад тропских региона и, према канадском истраживачу Чинг-Бин Луу, постоји још од осамдесетих година.
Озонска рупа знад Тропа (Фото: Screenshot/NASA) -
Озонска рупа знад Тропа (Фото: Screenshot/NASA)

Професор Чинг-Бин Лу са Универзитета Ватерло у Онтарију открио је ову озонску рупу која опстаје у свим годишњим добима у доњој стратосфери изнад тропских крајева (на 30 степени сјеверне - 30 степени јужне географске ширине).

Дубина ове тропске озонске рупе је упоредива са дубином познате озонске рупе која се јавља у прољеће изнад Антарктика, док је њена површина око седам пута већа.

Средином седамдесетих истраживања атмосфере су показала да би озонски омотач, који апсорбује већину сунчевог ултраљубичастог зрачења, могао бити оштећен индустријским хемикалијама, првенствено хлорофлуороугљеником (CFCs), наводи се у чланку портала Дискавери.

Откриће озонске рупе на Антарктику 1985. године потврдило је оштећење озонског оморача проузроковано CFCs.

Иако су забране таквих хемикалија помогле да се успори уништавање озонског омотача, нови докази сугеришу да то оштећење и даље постоји.

- Тропи чине половину површине планете и дом су за скоро половину свјетске популације. Постојање тропске озонске рупе може изазвати велики глобални дисбаланс јер оштећење озонског омотача може довести до повећања приземног УВ зрачења, што повећава ризик од рака коже и катаракте, смањује пољопривредмне приносе и негативно утиче на осјетљиве водене организме и екосистеме - упозорава професор Лу, истраживач на Одјељењу за физику и астрономију, катедре за биологију и хемију Универзитета Ватерло.

Откриће ове озонске рупе која опстаје целе године изнад тропских крајева било је изненађење за научну заједницу, јер на основу постојећих конвенционалних фотохемијских модела њено постојање нико није ни наслућивао.

Губитак озона доводи до стратосферског хлађења, па је постојање тропске озонске рупе током цијеле године и сезонских поларних озонских рупа еквивалентно формирању три "температурне рупе" у земљиној нижој стратосфери.

- Садашње откриће захтијева даља пажљива истраживања оштећења озонског омотача, промјене УВ зрачења, повећаног ризика од рака и других негативних ефеката на здравље и екосистеме у тропским регионима - упозорава професор Лу.