latinica  ћирилица
17/07/2022 |  13:08 ⇒ 13:29 | Аутор: СРНА

Загреб: Немамо намјеру да заоштравамо односе са Србијом

Хрватска Влада саопштила је да јој није у интересу и да нема намјеру да заоштрава тензије са Србијом и да је одлука да предсједнику Србије Александру Вучићу буде забрањено да приватно посјети Јасеновац и Пакрац донесена принципијелно.
Град Загреб - Фото: РТРС
Град ЗагребФото: РТРС

- Постигнути су помаци у односу са Србима, што је видљиво је и из политичког живота, учешћа представника српске мањине у Влади, те потезима који јачају повјерење и суживот - саопштено је из Владе Хрватске.

Из хрватске Владе истичу да је одлука о забрани предсједнику Србије да приватно посјети Хрватску донесена из два разлога.

- Први је тај што су хрватске власти из незваничних извора добиле информацију о намјери доласка Вучића, односно хрватска страна није званичним путем информисана о намјери могуће посјете - додаје се у саопштењу.

У Влади Хрватске сматрају да је то "неприхватљиво и у супротности са дипломатском праксом", пренио је "Вечерњи лист".

Званичници Србије оштро су реаговали да ову одлуку хрватских власти, а премијер Ана Брнабић је истакла да је ријеч о највећем скандалу у модерној историји односа Србије и Хрватске.

Из МУП-а Србије је саопштено да ће од данас сви функционери хрватске државе, сви носиоци службених или дипломатских пасоша морати посебно да најаве и образложе своју посјету или пролазак кроз Србију и биће стављени на посебан режим контроле.

Предсједник Србије Александар Вучић планирао је данас приватно да посјети Јасеновац и Пакрац, али му хрватске власти нису дозволиле улазак у ту земљу.