latinica  ћирилица
17/07/2022 |  10:53 ⇒ 16:03 | Аутор: РТРС

Одговор Србије на забрану Вучићу да посјети Јасеновац (ВИДЕО)

Званичници Србије данас су осудили одлуку Хрватске да предсједнику Србије Александру Вучићу забране посјету Јасеновцу и Пакрацу. Вучић је требало да положи цвијеће у Јасеновцу. Одлука хрватских власти је највећи скандал у мордерној историји односа Србије и Хрватске, само су нека од реаговања на данашњу ноту Министарства спољних послова Хрватске.
Застава Србије (фото:zuov.gov.rs) -
Застава Србије (фото:zuov.gov.rs)

Оно што стоји у ноти Министарства спољних послова Хрватске, којом се забрањује приватна посјета Јасеновцу предсједнику Србије Александра Вучића, је не само скандалозно, већ и застрашујуће, нечувено и невјероватно да се дешава након Другог свјетског рата, истакао је данас шеф српске дипломатије Никола Селаковић.

Он је навео да је Србија упутила ноту Амасади Хрватске у Србији, коју је отправница послова данас одбила да прими.

Најавио је и да ће Влада Србије одлучити и одговарајућим противмјерама.

- Влада Србије донијеће одлуку о противмјерама које ће бити уведене, а које ће се заснивати на опште прихваћеним правилима међународног права - нагласио је Селаковић на прес конференцији.

Потпредсједник Владе Србије и министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да је одлука владе у Загребу да предсједнику Србије забрани да се поклони жртвама геноцида у Јасеновцу највећа срамота у Европи послије Другог свјетског рата.

Стафановић је истакао да је то најбруталнија послератна рехабилитација нацистичких идеја на које Европа не сме да ћути и указао да на пут предсједнику Србије да положи цвијеће у Јасеновцу није стала нека екстремистичка фаланга, него влада једне државе и то чланице ЕУ, саопштило је Министарство одбране Србије.

- За ову хрватску владу Александар Вучић није смио да прође до Јасеновца. И нека се не правдају неким протоколарним разлозима, јер се тако још грубље ругају јасеновачким жртвама. Предсједник Вучић није смио да прође да не би срушио 80 година стару срамоту да ниједан лидер Србије не посјети Јасеновац и упали свијећу жртвама усташке НДХ - указао је Стефановић.

Премијер Србије Ана Брнабић изјавила је да је забрана предсједнику Србије Александру Вучићу да положи цвијеће у Јасеновцу антиевропска и антицивилизцијска одлука Загреба и највећи скандал у мордерној историји односа Србије и Хрватске.

Брнабићева је навела да је забрана приватне посјете мјесту на којем је усташки режим убио на стотине хиљада Срба и гдје је био логор за дјецу, и више од прворазредног скандала.

- То је као да предсједнику Израела забраните да посјети Аушвиц - рекла је Брнабићева и указала да је деценијама у Хрватској на сцени релативизација страшног злочина који се десио у Јасеновцу.

Брнабићева је рекла да је Вучић и раније желио да посјети Јасеновац, али да је био замољен да зарад добрих односа ту посјету одложи, што је и учинио.

Министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин најавио је да ће од данас сви функционери Хрватске бити стављени на посебан режим контроле, а носиоци службених или дипломатских пасоша мораће посебно да најаве и образложе своју посјету или пролазак кроз Србију.

Вулин је, коментаришући одлуку хрватске Владе да забрани предсједнику Србије Александру Вучићу да посјети Јасеновац, рекао да ће ово важити док је он министар полиције Србије или док Хрватска не почне да се понаша као да није НДХ, саопштено је из МУП Србије.