latinica  ћирилица
31/07/2022 |  18:36 ⇒ 01/08/2022 | 00:38 | Аутор: Агенције

Приштина одложила примјену мјера за мјесец дана; Вучић: Предстоји нам тешка политичка борба (ФОТО/ВИДЕО)

Грађани поставили барикаде на сјеверу Косова и Метохије, након најаве Приштине да сутра почиње примјене одлуке о пререгистрацији возила и личним картама. У Косовској Митровици чују се сирене.
Зубин Поток - барикаде (Фото: архив) - Фото: СРНА
Зубин Поток - барикаде (Фото: архив)Фото: СРНА

00.07 - Влада у Приштини одложила је примјену мјера на мјесец дана, преносе приштински медији. Како се наводи, влада Аљбина Куртија учинила је то на захтјев владе САД.

23.35 - Амбасадор САД у Приштини Џеф Ховениер затражио је од владе Аљбина Куртија да одложи почетак примене мјера за мјесец дана, због како је навео "неразумијевања њихових импликација".

23.57 - Ситуација на Јарињу је вечерас мирна, јавља РТС. Административни прелаз је, као и Брњак, и даље блокиран.

23.52 - Велико хвала Србима са КиМ због уздржаности и храбрости. Предстоји нам најтежа политичка борба. Хвала што чувате српско име и презиме на КиМ. Желим да се захвалим онима који су подржали Србију - рекао је предсједник Србије Александар Вучић након састанка у Генералштабу.

23.39 - Предсједник Српске листе Горан Ракић пренио је вечерас да је ситуација на сјеверу Косова и Метохије напета, и да сваког тренутка може да ескалира, да је народ уплашен, и да настоји на одржи мир, што их је, каже, замолио и предсједник Србије Александар Вучић, али да неће одустати од супротстављања једностраним потезима Приштине.

23.25 - Кфор је вечерас саопштио да је безбједносна ситуација на сјеверу КиМ напета, помно је прати и спреман је, кажу, да интервенише ако стабилност буде угрожена.

- Укупна безбједносна ситуација у сјеверним општинама на Косову је напета, а мисија Кфора је помно прати и спремна је да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције 1244 СБ УН - наводи се у саопштењу Кфора достављеном Тањугу.

23.17 - Предсједник Србије Александар Вучић стигао у зграду Генералштаба на Бањици

23.13 - Током протеста и блокада на КиМ није било повријеђених, рекао је за портал Kosovoonlajn директор Здравственог центра у Северној Митровици Златан Елек.

- До овог тренутка немамо ниједну повријеђену особу која се јавила нашој установи од почетка протеста - изјавио је Елек.

23.08 - Ричард Гренел, некадашњи специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, реаговао је на дешавања на Косову и Метохији.

23.05 - Ситуације је напета, поговото у сјеверном дијелу Косовске Митровице, гдје су се током поподнева и вечери контантно чуле сирене за ваздушну опасност, рекла је за РТРС Тања Вујисић, дописник радио Београда са Косова и Метохије.

22.40 - Косовска полиција саопштила је вечерас да се на неколико локација на сјеверу чула пуцњава, од којих су неки пуцњи, како тврде, били усмјерени на полицијске јединице, али да није било повријеђених.

22.35 - На бројним руским медијима ударна вијест је ситуација на КиМ

Фото: ria.ru (Фото: Screenshot)

22.23 - Србија ништа није урадила да започне ову кризу на Косову и Метохији, изјавила је вечерас премијерка Ана Брнабић и поручила да све што видимо је резултат унилатералних потеза Аљбина Куртија.

- Србија ништа није урадила да започне ову кризу, Срби на КиМ нису учинили апсолутно ништа да изазову ово што данас видимо. Управо супротно, ово је епилог вишегодишњег малтретирања Срба на КиМ и непоштовања међународних споразума -  рекла је Брнабић.

22.15 - Једини кривац за тренутну ситуацију на Косову и Метохији је премијер самопроглашеног Косова Аљбин Курти, који својим неурачунљивим потезима изазива нову кризу, саопштио је директор Канцеларије за Космет Петар Петковић.

22.05 - Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је вечерас да ће наредни сати, дани и недјеље бити изазовни и проблематични јер се, како је рекао, Приштина суочава са српским национал-шовинизмом.

21.45 - Специјалне снаге косовске полиције групишу се у бази "Белведере" у јужном дијелу Косовске Митровице, сазнаје РТС.

21.31 - Сирене за узбуну у Косовској Митровици не престају да се чују, а на улицама има мало људи, јавља портал Косово онлајн. На главном мосту преко Ибра нема никога осим неколико полицијских возила.

 

21.10 - Русија реаговала поводом ситуације на КиМ: Ово је још један корак ка протјеривању Срба

20.55 - На бројним магистралним путевима на КиМ блокиран је саобраћај и постављене су барикаде у знак протеста због бројних одлука приштинске администрације и приштинских власти, рекла је за РТРС Маја Фићовић уредница Радија Кововска Митровица.

20.13 - Министарство одбране Србије саопштило је вечерас да Војска није прелазила административну линију и ни на који начин није улазила на територију Косова и Метохије.

- Поводом великог броја дезинформација које у етар намјерно пласира приштинска администрација и које се шире путем лажних налога на друштвеним мрежама и појединих интернет сајтова, а у којима се наводи како је тобоже дошло до некаквих сукоба Војске Србије и такозване косовске полиције, Министарство одбране саопштава да Војска Србије за сада није прелазила административну линију и није ни на који начин улазила на територију Косова и Метохије - наводи се у саопштењу Министарства одбране достављеном медијима.

20.00 - Косовска полицијска служба саопштила је да су административни прелази Јариње и Брњак затворени за путнички саобраћај и возила због блокаде саобраћајница у правцу ових прелаза.

У саопштењу је наведено да су ови прелази затворени од 19.00 часова, а путницима је савјетовано да за улазак и излазак са подручја Косова и Метохије користе друге прелазе.

19. 02 - Грађани блокирали Јариње и Брњак, распоређени специјалци

Грађани су блокирали административне прелазе Јариње и Брњак, где су распоређени косовски специјалци. Косовска полиција не дозвољава прелаз на Јарињу ни пјешацима, ни возилима, а враћа оне који су већ прешли. Полиција у централној Србији враћа путничка возила која су кренула ка административним прелазима.

----------

Неколико десетина људи блокирало је магистрални пут Приштина-Рашка, у мјесту Рударе код Звечана.

 Ту су били и припадници Росу, који су почели да одлазе према околним селима, када је почело окупљање грађана.

Барикада је постављена на путу Зубин Поток-Рибариће. 

Истовремено, у 17.30 су Косовској Митровици чуле су се сирене, а народ је изашао на улице.

Приштина је најавила да сутра почиње примјене одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.