latinica  ћирилица
10/08/2022 |  08:08 | Аутор: СРНА

Хрватска годинама зарађује на туђој имовини

Процес да сви који су до 1991. имали неку имовину у Хрватској врате у свој посјед могао би да отвори Суд у Стразбуру ако се позитивно одреди према представци Удружења "Одузета имовина" из Новог Сада, у којој се тражи да овај суд уједначи своју судску праксу у тумачењу људских права, рекао је предсједник овог удружења Зоран Ристић.
Европски суд за људска права у Стразбуру - Фото: Агенције
Европски суд за људска права у СтразбуруФото: Агенције

Ристић је истакао да велики број грађана и предузећа са простора некадашње Југославије годинама безуспјешно покушава да дође до своје имовине вриједне више од десет милијарди марака.

Он вјерује да ће Суд уважити овај захтјев, који би исправио велику неправду почињену према пријератним власницима имовине у Хрватској.

- Тај захтјев смо поднијели Комитету за људска права Савјета Европе. Из неслужбених извора сам добио информацију да је он недавно наложио Великом вијећу суда у Стразбуру, који чини 17 судија, да размотри овај захтјев са аспекта примјене заједничког материјалног права. Да буде идентично - рекао је Ристић за "Глас Српске".

Ристић, који је и адвокат, подсјетио је да је овај суд прошле године наложио да се сруши Православна црква у селу Коњевић Поље код Братунца, која је саграђена 1993. на имању Фате Орловић, а потпуно супротан став су изнијели према представкама фирми из Србије и БиХ.

Хрватске власти деценијама игноришу Међународни споразум о сукцесији, односно Анекс Г Споразума, у којем је наведено да ће права на покретну и непокретну имовину, на коју су грађани или друга правна лица имали право 31. децембра 1990. године, бити призната, заштићена и враћена од стране те државе.

Умјесто тога, Хрватска је прије неколико година донијела Закон о управљању државном имовином, којим је, у ствари, сву ову спорну имовину прогласила државном, након чега је кренула да најатрактивније објекте издаје под закуп, односно концесију на период од 30 година.