latinica  ћирилица
10/08/2022 |  17:21 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Представљена књига "Истина о геноциду и злочинима" (ВИДЕО)

Лицитирање са бројем јасеновачких жртава мора бити заустављено, а борба за истину настављена како се највеће зло из Другог свјетског рата не би поновило. Ове поруке, историјске чињенице, фотографије, спискови жртава уврштени су у нову књигу аутора Милана Љепојевића под називом "Истина о геноциду и злочинима", која је представљена у Бањалуци.
Књига "Истина о геноциду и злочинима" - Фото: РТРС
Књига "Истина о геноциду и злочинима"Фото: РТРС

Љепојевић је рекао да књига говори да су страдала дјеца са подручја БиХ, односно да су ту имена 8.030 дјеце до 14 година која су уморена у јасеновачким логорима.

Додао је и да тај број није потпун, али су са дјелимичног списка наведена имена 1.788 уморене дјеце са подручја Козарске Дубице и 1.789 дјеце са подручја Градишке.

Љепојевић је навео примјер мјеста гдје је рођен, поткозарског Милошева Брда, из којег је у књизи наведен списак од 152 имена дјеце до 14 године.

Рецензент, универзитетски професор Милан Благојевић рекао је да је књига подијељена на шест цјелина, а издвојио је ону посвећену монструозним злочинима над дјецом, највећим дијелом српском, у логорима Јастребарско, Сисак и Јасеновац.

- У том погледу је књига документаристичко дјело које садржи прецизно списак са именима више од 8.000 злочиначки побијене дјеце. Други дио који бих издвојио јесте онај посвећен диктаторском и тиранском систему владања развијеном у БиХ који је диктатура "охаеризма", која нема нити може имати упориште у међународном и домаћем правном поректу - навео је Благојевић.