latinica  ћирилица
16/08/2022 |  15:29 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Цијена рада за запослене у образовању и култури не може да буде мања од 110 марака (ВИДЕО)

Цијена рада за све раднике у образовању и култури у Републици Српској не може да буде мања од 110 марака. Ово је договорено након вишемјесечних преговора представника ресорног министарства и синдиката.
Министарство просвјете и синдикат - Фото: РТРС
Министарство просвјете и синдикатФото: РТРС

Преговори су вођени мјесецима с обзиром на то да посебни колективни уговор истиче крајем овог мјесеца.

Представници Синдиката кажу да нису у потпуности задовољни договореним, али је ипак направљен помак.

- Дефинисали смо благе помаке ка бољем, али неке ствари нисмо још завршили. У наредним данима ћемо искористити да дођемо до најбољих могућих рјешења тамо гдје немамо договор, а то су коефицијенти за предшколске установе - изјавио је предсједник Синдиката образовања, науке и културе Драган Гњатић.

С обзирм на то да су оснивачи школа локалне заједнице, оне одлучују о висини плате па се ова цифра мора подударати са планираним буџетом.

У ресорном министарству наводе - њихова надлежност је искључиво цијена рада. Овим договором настојала се постићи равноправност на нивоу цијеле Српске.

- Оно што је министарство успјело у договору са локалним заједницама јесте да цијена рада не може бити испод 110 КМ, а у неким локалним заједницама је била 100 КМ. Такође смо одређеним платним групама повећали најниже износе коефицијената за плате - рекла је министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић.

Синдикат инсистира да у новом колективном уговору буду повећани коефицијенти за запослене. С друге стране, дијелу запослених неопходно је додатно повећати примања, с обзиром на сложеност посла који обављају.

- Доношењем новог колективног уговора повећати накнаду учитељима који раде у комбинованим одјељењима, неким радницима у установама које раде са дјецом са сметњама у развоју повећати одређена примања - рекао је Гњатић.

С обзиром на високу инфлацију већина локалних заједница подржала је иницијативу за повећање. Неколико њих то тренутно није у могућности, па се чека усвајање нових буџета, односно ребаланс на јесен.

- Оно што је важно, искорачили смо у неколико ствари за добробит запослених, што мининистарство у континуитету ради. Тако да поред тога што смо у протекле четири године, шест пута повећали плате у основним и средњим школама, искорачили смо и у постизању коефицијената за предшколске установе - истакла је Тривићева.

До краја мјесеца требало би да буде потписан нови посебни колективни узговор за запослене у образовању и култури.

У наредном периоду очекује се и потписивање новог колективног уговора који би требало да дефинише најнижи коефицијент за све запослене у предшколским установама.