latinica  ћирилица
16/08/2022 |  18:11 ⇒ 17/08/2022 | 10:28 | Аутор: РТРС

Кампања прије кампање - Шаровић за самовољу Турковићеве оптужује Додика!? (ВИДЕО)

Зна Москва, али изгледа не зна лидер СДС-а Мирко Шаровић. Због Бисерине самовоље поново оптужује српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика. На удару и предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић. Тврди да је Додику истекао рок, а да Цвијановић није лидер.
Мирко Шаровић - Фото: СРНА
Мирко ШаровићФото: СРНА

Савјетник српског члана Предсједништва Радован Ковачевић каже да народ већ десет изборних циклуса јасно ставља до знања да је Додик њихов избор, а да Шаровић годинама биљежи само поразе.

Мирко Шаровић медијски простор користи искључиво за пласирање оптужби на рачун актуелне власти. И док замјера власти да кампању гради на критикама опозиције, Шаровићу су критике постале главно предизборно оружје, кажу у СНСД-у.

И овај пут је знак једнакости ставио између СНСД-а, СДА и ХДЗ.

- Бисера Турковић, министарка спољних послова у Савјету министара, коју је на ову позицију довео СНСД својим гласовима у Парламентарној скупштини БиХ, писала је генералном секретару НАТО-а Јенсу Столтенбергу, а он јој одговорио да "НАТО развија сет мјера, посебно скројених за БиХ, у складу са вашим потребама" - рекао је Шаровић.

Шаровић је пропустио да каже да се Савјет министара саставља и да бошњачке министре не бира Република Српска.

То би, кажу у СНСД-у, Шаровић требало да зна, јер је у претходном мандату био у власти са Бакиром и Комшићем. Питају да ли је он бирао њихове министре?

- Ми са СДА немамо никакву коалициону сарадњу. Ми смо избор народа и грађана Српске и као такви сарађујемо са онима који су избор бошњачког и хрватског народа. Ми добро знамо на који начин се понаша Бисера Турковић, знамо да је то у супротности са свим што ми заступамо и радимо. Знамо да Милорад Додик напушта чак и сједнице Предсједништва када као извјестилац дође Бисера Турковић и да смо цијелом свијету поручили да она не наступа у име БиХ него у име СДА - појаснио је Ковачевић.

Износи Шаровић и квалификацију да је Додику одавно истекао рок. Оптужује га да у Сарајеву не ради свој посао већ у Републици Српској дијели новац младима и пензионерима.

Док Шаровић износи критике због помоћи пензионерима, Додик најстаријој популацији шаље поруку да ће помоћи за пензионере у Српској бити још.

- Морам да подсјетим господина Шаровића да за разлику од њега за којег народ већ десет изборних циклуса каже да га не жели, да народ показује да жели Милорада Додика и да је он њихов први избор. Зашто? Због тога што Милорад Додик води ону политику какву народ и грађани Српске желе - додао је Ковачевић

Иако Додик упорно понавља да је против јачања ЕУФОР-а у БиХ - Шаровић му пребацује да је, наводно, српски члан Предсједништва дао зелено свјетло за долазак њемачких војника.

А због чега запад ојачава присуство војних снага у БиХ и лаици знају. Није то крио ни шеф Војног комитета НАТО-а да додатне трупе шаљу због наводног руског утицаја.

- НАТО је на Самиту у Мадриду одлучио да појача политички и практично помогну партнерима који су угрожене "руском агресијом", укључујући и БиХ - изјавио је раније шеф Војног комитета НАТО-а Роб Бауер.

Шаровићу смета и предсједница Српске Жељка Цвијановић, за коју тврди да није креатор политике већ извршилац.

Тачно је да сам доносилац и извршилац одлука, али у оквиру институција Републике Српске, за разлику од Шаровића који спроводи одлуке међународног фактора у БиХ и сарајевских политичких партија, одговара предсједница Српске.

Цвијановић истиче да је Мирку Шаровићу џаба саморекламирање када се о његовој поданичкој политици све зна.

- Шаровић ће остати упамћен као омиљени сарајевски министар који је у Народној скупштини Републике Српске пријетећи кажипрстом викао да га одлуке институција Српске не обавезују. То је једини политичар из Српске који је отворено најавио да не би прослављао Дан Републике, јер се тиме иритирају бошњачки екстремисти - изјавила је Цвијановић.

Осим тога, додала је Цвијановић, Шаровић је неприкосновени лидер по броју некретнина и по том питању га је тешко сустићи.