latinica  ћирилица
19/08/2022 |  10:20 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

Обиљежена крсна слава Храма Преображења Господњег у Пофалићима (ФОТО/ВИДЕО)

Светом литургијом, ломљењем славског колача и литијом, Храм Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи обиљежио је данас крсну славу - Преображење Господње.
Пофалићи - Фото: РТРС
ПофалићиФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствовали су  обиљежавању крсне славе Храма Преображења Господњег у Пофалићима.

Предсједница Српске је да окупљање око порука које стоје иза великих празника, сигуран пут у просперитетну будућност

Српски члан Предсједништва БиХ, који је кум славе Храма, поручио је да је важно да храм живи и да се људи окупљају.

Архијерејски намјесник сарајевски Чедо Ђуреиновић, који је служио литургију, истакао је да је ово посебан дан за овај храм и да га посебно радује велики број окупљених вјерника и то што је кум славе данас био српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Он је рекао да у овом храму годишње буде једно до два вјенчања и крштења, али је углавном ријеч о људима из Источног Сарајева који се одлуче за то из неких традиционалних и личних разлога.

- Богослужење посјећује мало људи, што потврђује да у овом граду има мало Срба. Углавном долазе људи из Источног Сарајева и других мјеста који су се одавде одселили и долазе на богослужења из неких личних осјећања или обавезе - навео је Ђуреиновић.

Ломљење колача

Обиљежавању су присуствовали и градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, начелници градских општина, представници привредног и друштвеног живота Источног Сарајева, те велики број вјерника.

Након свете литургије, први барјак око Храма носио је Александар Бабић.

Литија