latinica  ћирилица
27/08/2022 |  10:26 | Аутор: СРНА

Вирус корона и даље има непредвидиву еволуцију

Вирус корона и даље има непредвидиву еволуцију, чему иде у прилог и широко распрострањена циркулација и интензиви пренос код људи, рекла је Срни начелник Службе за епидемиологију у Институту за јавно здравство Републике Српске Нина Родић Вукмир.
Институт за јавно здравство - Фото: РТРС
Институт за јавно здравствоФото: РТРС

Вукмирева је додала да је због тога тешко доносити прогнозе о томе како ће се пандемија даље одвијати.

- У овом тренутку омикрон подваријанте БА.4 и БА.5 узрокују пораст ковид-19 случајева, те се и у наредном периоду очекује њихова циркулација - истакла је Вукмирева.

Она је нагласила да појава нових варијанти овог вируса које се брже преносе или имају способност да избјегавају претходно стечени имунитет, у комбинацији са слабљењем заштите стечене природном инфекцијом или вакцинацијом, може довести у будућности до нових таласа.

- Тада долази до повећане трансмисије вируса и повећања броја обољелих, а посљедично и до повећања хоспитализација - рекла је Вукмирева.

Према њеним ријечима, има све више доказа о слабљењу заштите од инфекције након примарне вакцинације, као и да је слабљење заштите од инфекције уочено у свим старосним групама.

Постоје докази, како је рекла, и о томе да примјена додатне дозе побољшава ниво заштите, због чега се препоручује вакцинација четвртом дозом вакцине, и то посебно одређеним категоријама.

Вукмирева је поручила да за сада нема препорука за нове мјере које би се односиле на било који сегмент друштва.

- У протеклој седмици региструје се пад броја нових потврђених случајева обољелих у односу на претходну седмицу, док је број хоспитализација и даље у благом порасту, а биљежи се дискретан раст броја смртних исхода у односу на претходну седмицу - рекла је Вукмирева.

Она је нагласила да је у посљедње три до четири седмице видљив приближно једнак проценат позитивних узорака у односу на тестиране са тенденцијом постепеног опадања.