latinica  ћирилица
05/09/2022 |  16:57 ⇒ 20:59 | Аутор: РТРС

ХЕ "Бук Бијела" једна од највећих регионалних инвестиција (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић и премијер Српске Радован Вишковић обишли су данас мјесто изградње Хидроелектране "Бук Бијела".
Мјесто изградње ХЕ "Бук Бијела" - Фото: РТРС
Мјесто изградње ХЕ "Бук Бијела"Фото: РТРС

Српски члан Предједништва БиХ истакао је да је ХЕ "Бук Бијела", коју заједно граде Република Српска и Србија, једна од највећих регионалних инвестиција у области енергетике, да је то пројекат развојног карактера, од јавног интереса и да нико неће зауставити њену градњу.

Додик је рекао да би се ова хидроелектрана, да је сада пуштена у промет, по данашњим цијенама струје, исплатила за три године.

- Овдје се већ завршавају припремни радови, а то су савремени објекти који ће, када радници за четири године заврше ову инвестицију, припасти локалној заједници на управљање. Биће 400 кревета за смјештај радника, затим нови ресторан за више од 500 људи у једној смјени, тако да сам презадовољан овим што видим - навео је Додик.

Фото: РТРС

Предсједница Српске рекла је да је веома важно да Српска има обезбијеђену енергетску независност, посебно данас када је цијели свијет суочен са тим проблемима.

Цвијановић је нагласила да је политика Владе и руководства Републике Српске да задрже цијене електричне енергије, што је незамисливо у остатку свијета, гдје су присутни стално повећање цијена, велике рестрикције и најаве свега што их чека сљедеће зиме.

- Морамо бити поносни на оно што имамо овдје од потенцијала, али и на нашу способност да их ставимо у функцију човјека и друштва, да можемо да обезбиједимо себи не само енергетску, већ преко ње и економску стабилност, јер ћемо електричну енергију имати као важан извозни производ, што ће Српској донијети додатне приходе - рекла је Цвијановић.

Премијер Српске рекао је да ће економску исплативост ове хидроелектране имати за мање од четири године, што се никада није десило, јер је уобичајено да је исплативост оваквих објеката послије 15 и више година.

- Инвестиција је 520 милиона, само ХЕ "Бук Бијела", пројектована на 93,5 мегавата, вјероватно ће у ревидираном пројекту прећи 100, а можда и 120 мегавата, са производњом од 335 гигават-часова електричне енергије, што је по данашњим цијенама више од 150 милиона евра годишње, само прва централа - рекао је Вишковић.

Предсједник Управног одбора ХЕС-а "Горња Дрина" Милан Баштинац изразио је увјерење да ће "Бук Бијела" на мрежи бити четири године након завршетка припремних радова, који теку планираном динамиком.

Претходно су Додик, Цвијановић и Вишковић присуствовали свечаности поводом почетка реконструкције дијела магистралног пута од Брода на Дрини ка Шћепан Пољу, те посјетили Калиновик гдје су се састали са руководством ове општине.