latinica  ћирилица
05/09/2022 |  16:10 ⇒ 06/09/2022 | 09:02 | Аутор: РТРС

Почела реконструкција пута Фоча-Шћепан Поље (ФОТО/ВИДЕО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је озваничио почетак реконструкције дијела магистралног пута од Брода на Дрини ка Шћепан Пољу.
Додик, Цвијановић и Вишковић у Фочи - Фото: РТРС
Додик, Цвијановић и Вишковић у ФочиФото: РТРС

Свечаности у Броду на Дрини код Фоче, између осталих, присуствовали су предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и вршилац дужности директора предузећа Путеви Републике Српске Давор Кострешевић.

Ријеч је о рехабилитација магистралног пута Брод на Дрини /Фоча/ – Хум /Шћепан Поље/ у дужини од 20 километара, а ова дионица је дио међудржавног пута Сарајево-Подгорица.

Ова уска, кривудава и већимдијелом макадамска дионица, испод које је велика провалија према Дрини, на више мјеста оштећена је клизиштима.

В.д. директора предузећа Путеви Републике Српске рекао је да је за реализацију реконструкције прве фазе трасе пута од Фоче до Шћепан Поља издвојено 12,5 милиона КМ.

Кострешевић је рекао да је првом фазом обухваћено 5,5 километара пута, уз изградњу моста дужине око 90 метара.

Фото: РТРС

Додик је рекао да је приоритет власти Републике Српске реконструкције дијела пута Фоча-Шћепан Поље у дијелу који треба да обезбиједи спој са мостом који се гради преко ријеке Дрине, како би се изградила повезница са Тјентиштем.

- Наравно да ћемо радити даље и реконструкцију пута према граници са Црном Гором - рекао је Додик.

Предсједница Српске је рекла да је ријеч о пројектима који су више деценија планирани, али да их ниједна претходна власт није реализовала.

- Ту спадају и превој Чемерно, Бук Бијела, овај пут овдје, ауто-пут који повезује Бањалуку са Београдом - рекла је Цвијановић и изразила увјерење да ће и реконструкција дијела магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље бити завршена у предвиђеним роковима.

Премијер Српске је рекао да је Влада Српске властитим средствима кренула у реализацију овог пројекта, истичући да је пут Брод на Дрини-Шћепан Поље од републичког значаја.

Начелник општине Фоча Милан Вукадиновић изјавио је да је ово историјски дан за Фочу, цијелу регију и Републику Српску, те сматра да овим пројектом општина имамо претпоставке да у пуном капацитету развија привреду и туризам.

Додик, Цвијановић и Вишковић данас су обишли и мјесто изградње Хидроелектране "Бук Бијела".

Претходно су посјетили Калиновик гдје су се састали са руководством ове општине.