latinica  ћирилица
20/09/2022 |  11:36 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Представљена монографија приједорских јединица Војске Републике Српске (ВИДЕО)

У Приједору je представљена Монографија о ратном путу приједорских јединица Војске Републике Српске. У књизи је описан ратни пут 43. моторизоване бригаде, Пете козарске бригаде, полиције и Седмог одреда специјалне бригаде полиције.
Монографија - Фото: РТРС
МонографијаФото: РТРС

Приједорске војне и полицијске јединице прошле су ратни пут дуг 15 хиљада километара. Бориле су се на готово свим ратиштима, од Западне Славоније, преко Посавине, Сарајевско-романијске регије и бихаћког ратишта, па до одбране Приједора у мају 1992. и у октобру 1995. године.

- У изради Монографије инсистирали смо на истини и на чињеницама. Лично нисмим да би се борци свих приједорских ратних јединица обрадовали да виде шта смо написали и о њима и о себи, а и посебно о бригадама - рекао је Радован Шмитран, ратни командант 43. Приједорске моторизоване бригаде.

Ратни командант Пете козарске бригаде Остоја Барашин сматра Монографију капиталним дјелом.

- Младим покољењима оставили смо Републику Српску као највећу вриједност, а онда и ову монографију за Републику Српску и Приједорчане да могу да се на тим догађајима, описаним догађајима уче како је текла та наша, како је текао Отаџбински рат - нагласио је Барашин. 

Издавачи Монографија су Борачка организација града Приједора и Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. Обиљежавање 30 година од оснивања приједорских ратних јединица наставља се, програмом код централног спомен-комплекса, у касарни и код цркве на Пашинцу.