latinica  ћирилица
21/11/2022 |  21:08 ⇒ 22/11/2022 | 11:12 | Аутор: РТРС

Други угао: Шта је остало од изворног Дејтона? (ВИДЕО)

На данашњи дан потписан је Дејтонски мировни споразум у којем су све три стране изгубиле нешто, али добиле мир. Данас, 27 година касније, споразум је окрњен, али још основа на којем функционише дејтонска БиХ.
Други угао - Фото: РТРС
Други угаоФото: РТРС

Потписивање Дејтонског мировног споразума је народна побједа зато Република Српска мора остати заговорник слова, а не духа Дејтона, казали су у емисији "Други угао" професори Правог факултета, Радомир Лукић и Витомир Поповић.

Тумачећи својевољно Дејтонски споразум, међународни, махом западни фактор, годинама развлашћује Републику Српску, истиче Лукић.

- Одлучујући моменат је био онај када су почели да нам отимају надлежности и тек тада смо били свјесни шта смо добили. Имали смо своју војску, своју фискалну политику и све оно што нам је полако отимано, углавном силом или извана силом,а изнутра милом. Тек тада се видјело колико смо ми добили. И ми почињемо грчевито да бранимо оно што је од Дејтона остало - навео је Лукић.

Истакао је највећи број надлежности пренесен силом, уз употребу принуде.

За Поповића, једини начин за опстанак БиХ је повратак договору који је парафиран у Дејтону.

- Морамо ићи у правцу да се враћају све оне надлежности које по Дејтону нису припадале заједничким институцијама БиХ. Они наравно настоје да дођу до нових надлежности, у том контексту треба посматрати одлуке Уставног суда у односу на пољопривредно земљиште, у односу на шуме, у односу на воде - рекао је Поповић.

Додао је да је то је најгрубље и најдиректније кршење Дејтонског мировног споразума.

- Нису Република Српска и ФБиХ настале у оквиру БиХ као међународног признатог субјекта права, него је та БиХ настала као компромис из Дејтонског мировног споразума тако што је Федерација унијела оно што је имала Вашингтонским споразумом, а ми смо унијели своју државност коју смо имали 1992. године. Морамо бити јако опрезни. Све оно што није у складу са Дејтонским споразумом не треба прихватати и извршавати на територији Републике Српске - поручио је Поповић.