latinica  ћирилица
23/11/2022 |  15:37 ⇒ 24/11/2022 | 12:21 | Аутор: РТРС

Прва посебна сједница НСРС 30. новембра (ВИДЕО)

Народна скупштина Републике Српске одржаће прву посебну сједницу у сриједу, 30. новембра, на којој ће разматрати избор делегата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске и избор делегата у Вијеће народа Српске, рекао је предсједник парламента Ненад Стевандић.
Колегијум НСРС (Фото: narodnaskupstinars.net) -
Колегијум НСРС (Фото: narodnaskupstinars.net)

Након сједнице скупштинског Колегијума у Бањалуци, Стевандић је рекао да ће на сједници бити разматран избор потпредсједника Парламента Републике Српске.

Стевандић је навео да је почетак сједнице заказан за 12.00 часова.

Стевандић је навео да сваки посланик или посланички клуб може да предложи кандидата за потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, те да ће сваки тај приједлог који буде имао већину бити верификован избором потпредсједника Народне скупштине Републике Српске.

Стевандић је рекао да до данас у Парламент Српске није стигао ниједан приједлог за потпредсједнике Народне скупштине Републике Српске из СДС-а, Покрета за државу, нити из коалиционих партија које у посланичким клупама имају Бошњаке и Хрвате, као ни четврти приједлог кандидата из реда српског народа.

ПДП тражи да процес за избор делегата у Дому народа парламента БиХ из Српске и у Вијећу народа Републике Српске буде транспарентан, рекао је посланик те странке Игор Црнадак.

Црнадак је рекао да се ПДП залаже да сваки од 83 листића буде скениран и јавно објављен на сајту Народне скупштине ради транспарентности избора, као и да је тражио да се све процедуре замјене мандата морају завршити до гласања о избору делегата.

Говорећи о избору делегата у Дом народа парламента БиХ, Црнадак тврди да се још ништа не зна и да је све све потпуно отворено.

Опозиција ће имати два кандидата за делегате у Дому народа парламента БиХ- Ненада Вуковића из ПДП-а и Желимира Нешковића из СДС, каже посланик Листе за правду и ред Небојша Вукановић.

Додаје да нема ништа против да сви посланици Покрета за државу буду дио власти у Републици Српској. Тврди да је Севлид Хуртић једини који ће из овог покрета подржати СНСД-ове делегате, иако је Хуртић јуче рекао да ће они имати свог кандидата Војина Мијатовића.

- Остала четири посланика нису дио дог договора. И треба похвалити. Притисак који је уродио плодом довео је до тога да СДА неће подржати и пребацио врућ кромпир СДП-у. И та два посланика из СДП неће направити историјску грешку која би странку скупо коштала и неће дати Додиковог четвртог делегата - рекао је Вукановић.

- Ми смо на Клубу донијели одлуку да је Војин Мијатовић наш кандидат и на основу тога би били дегутантни према том човјеку да не гласамо за њега - истакао је Хуртић.

Уколико Централна изборна комисија Народној скупштини не достави овјерене кандидатске листе за Дом народа БиХ и Вијеће народа Републике Српске, како би сједница могла бити одржана у сриједу, Колегијум ће одржати телефонску сједницу, и заказати нови термин одржавања прве посебне сједнице Народне скупштине.

Повезане вијести:

Законски рок за спровођење посредних избора истиче 2. децембра (ВИДЕО)