latinica  ћирилица
29/11/2022 |  08:58 ⇒ 09:05 | Аутор: СРНА

Кустурица: Рајко Петров Ного је "заслужио одмор"

Прослављени српски режисер Емир Кустурица поручио је да је један од највећих српских пјесника Рајко Петров Ного, који је преминуо јуче у Београду, "заслужио одмор".
Рајко Петров Ного - Фото: СРНА
Рајко Петров НогоФото: СРНА

- Онај који је написао "Зимомору" и онај који је изговорио тако тешку ријеч, а чији је живот био углавном патња, у једној фази и политичко страдање, заслужује да се пресели у топлије крајеве, да се пресели у једно ново насеље у коме ће све бити лакше него што је било у његовом животу - рекао је Кустурица.

Он је навео да је Рајко Петров Ного човјек кога су камиони по Сарајеву гонили да га убију и чије пресељење у Београд бива спас тијела, али, изгледа не и душе.

- Али је макар тамо гдје се скрасио, а то је била Србија, избјегао нове камионе и нове нападе - рекао је Кустурица.

Академик Матија Бећковић је поводом смрти Нога рекао да, исто као што је "онај Сријемац Рајко остао сам у Сријему, тако је и Рајко од Херцеговине дуго самовао и боловао на Вождовцу /у Београду/".

- Али, Рајко Ного је за себе исплео невидиму и неподериву капу у сонетној форми и постао после /Јована/ Дучића и /Алексе/ Шантића најизведенији и најподвезанији песник који нам је стигао из Херцеговине - рекао је Бећковић за "Вечерње новости".

Он је појаснио да је управо ове ријечи изговорио пред Ногом, када је примао "Жичку хрисовуљу", а да га је док је боловао опјевао и посветио му пјесму чији стихови гласе:

- Богами сам добар ко ме васпитавао и племенит сам ко ме подизао, добро сам се држао ко ме саслушавао и порастан сам где сам порастао. Доста научих ко ме је учио. Добро сам прошао ко ми је судио, мало сам мучен ко ме је мучио, није чудо када бих промироточио - рекао је Бећковић о Ноги.

Академик и сенатор Републике Српске Рајко Петров Ного преминуо је јуче у 77. години у Београду.