latinica  ћирилица
30/11/2022 |  08:48 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Вишковић наставио консултације о формирању нове Владе (ФОТО/ВИДЕО)

Мандатар за састав нове Владе Радован Вишковић наставио је данас консултације о формирању нове Владе.
Вишковић - консултације  (Фото:instagram) -
Вишковић - консултације (Фото:instagram)

Вишковић је разговарао са делегацијом СНСД-а, коју је предводио лидер те странке Милорад Додик. 

На консултацијама је истакнуто да ће приоритет нове Владе Републике Српске остати активности на јачању економске и фискалне стабилности Српске, те унапређење привредног амбијента и даље побољшање животног стандарда грађана.

Делегација СНСД-а дала је данас пуну подршку Вишковићу, истичући да ће министри из ове странке наставити да одговорно обављају свој посао и у новој влади Српске на шта их обавезује повјерење грађана добијено на протеклим изборима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Додик је након консултација рекао да се број министара обрачунава на основу процента колико партија има посланика, те да би према тој рачуници ова странка требало да има десет министара.

Претходно је мандатар за састав нове Владе одржао консултације са представницима борачких организација који су га  упознали са својим захтјевима и проблемима.

Током састанка, Вишковић је нагласио је да константно унапређење положаја бораца и свих других категорија проистеклих из протеклог рата остаје неприкосновена обавеза и опредјељење и нове владе Републике Српске.

Вишковић је упознао је представнике БОРС-а и других, сродних организација са програмским начелима будуће владе, истичући да ће и будућа влада, као што је чинила и актуелна, у овој категорији видјети партнера са којим ће заједно радити на даљем побољшавању њиховог положаја.

Током састанка, представници БОРС-а и других организација проистеклих из протеклог рата изнијели су низ отворених питања са којим се суочава ова популација, те изразили очекивање да ће, у партнерству са будућом владом, радити на рјешавању свих проблема.

Поред БОРС-а, у консултацијама су учествовали и представници сљедећих организација и удружења: Организације старјешина Војске Републике Српске, Удружења „Ветерани“, Удружења ампутираца, Републичке организације породица заробљених и несталих бораца и цивила, Удружења жена жртава рата, те Савеза удружења цивилних жртава рата.

Ммандатар је одржао састанак и са представницима Занатско-предузетничке коморе.

На састанку је оцијењено да је досадашња сарадња Владе Републике Српске и Занатско предузетничке коморе Републике Српске била добра, те да у наредном периоду треба радити на њеном даљем унапређењу.

Као приоритет сарадње у наредном времену истакнут је заједнички рад на рехабилитацији и популаризацији занатства у друштву, борба против "рада на црно", те заједничке активности на унапређењу законске регулативе из области занатско предузетничке дјелатности.

Делегација Занатско предузетничке коморе Републике Српске захвалила је премијеру Радовану Вишковићу и Влади Републике Српске на досадашњој подршци коју су пружили занатлијама и предузетниима, посебно у времену пандемије вируса корона, те истакли подршку даљем унапређењу сарадње са Владом Републике Српске.

Мандатар за састав нове Владе Републике Српске Радован Вишковић у петак, 25. новембра, почео је разговоре са представницима политичких партија.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик додијелио је 23. новембра Вишковићу мандат за састав нове владе, те одлуку о томе упутио Народној скупштини Српске.

Вишковић је раније рекао да очекује да већ почетком децембра Српска добије нову Владу.