latinica  ћирилица
02/12/2022 |  16:33 ⇒ 22:01 | Аутор: РТРС

Уставни суд БиХ обесмишљена институција; Српска још спремнија и јача да спроводи одлуке (ВИДЕО)

Уставни суд БиХ прогласио је неуставним и својом одлуком укинуо Закон о лијековима и медицинским средствима Републике Српске и Закон о допунама Закона о републичкој управи, које је Нарoдна скупштина донијела у октобру прошле године.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

У првим реаговањима, највиши званичници Српске поручили су да је Уставни суд БиХ одавно обесмишљена институција и да је Република Српска данас још спремнија и јача да спроводи одлуке сопственог парламента.

Уставни суд БиХ је искључиво политички суд који доноси одлуке на бази политичких инструкција, а не на основу Устава БиХ, рекао је Милорад Додик предсједник Републике Српске.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да Уставни суд БиХ наставља да доноси неуставне одлуке, на основу политичких, а не правних критеријума.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Уставни суд БиХ нелегална, али и обесмишљена институција јер постоје стотине одлука овог суда које у Федерацији БиХ нису проведене.

Из Министарства здравља и социјалне заштите Републике Српске саопштено је да је област здравствене заштите у надлежности Републике Српске и да Влада чини све да обезбиједи све што је потребно за функционисање здравственог система Српске, што ће чинити и убудуће.

Професор уставног права Синиша Каран изјавио је да је Уставни суд гробар БиХ, те да је "господа из Уставног суда БиХ донијела низ одлука чија је изворна надлежност Републике Српске".

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Срђан Мазалица рекао је да је познато да је Уставни суд БиХ одавно престао да суди према праву и Уставу, али да је "почео да збија шале и прича вицеве у својим одлукама", што је, како је нагласио, већ превршило сваку мјеру.

Предсједник Народне партије Српске Дарко Бањац рекао је да Република Српска брани Устав БиХ од Уставног суда БиХ и то је "невјероватно у земљи за коју је питање колико ће опстати".

Посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је да данашња одлука Уставног суда БиХ о законима Републике Српске не изненађује, јер тај суд накарадно и произвољно тумачи Устав БиХ.