latinica  ћирилица
02/12/2022 |  20:12 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Благојевић: Неутемељена тврдња Шехића, гласачки листић неважећи

Професор уставног права Милан Благојевић реаговао је на изјаву некадашњег члана ЦИК-а БиХ Вехида Шехића о валидности гласачког листића из Народне скупштине Републике Српске, који сматра да је неважећи гласачки листић који је донио четвртог делегата СНСД-у важећи и да то ЦИК може одлучити, те да би као посљедицу тога то могло произвести жријебање.
Милан Благојевић - Фото: РТРС
Милан БлагојевићФото: РТРС

Текст професора Благојевића преносимо у цијелости:

Невјероватно је колико далеко у свом софизму могу отићи правници, па и они старији са дугогодишњим правничким искуством. Читам изјаву Вехида Шехића дату за ТВ Н1. Господин Шехић је правник са дугогодишњим искуством правника и уз то је и некадашњи члан ЦИК БиХ. У тој изјави он најприје признаје, а и како би могао другачије када смо то сви већ видјели, да је на једном листићу током гласања за избор српских делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ које је одржано 1.12. ове године у Народној скупштини Републике Српске, "прекрижен дио гдје се налази назив странке".

Дакле, господин Шехић и сам признаје да је, казано његовим рјечником, прекрижен, што значи прецртан, а није заокружен назив политичке странке. Упркос овој чињеници, коју је овдашња јавност и сама могла запазити на интернету гледањем наведеног листића на којем је очигледно да је гласач дијагонално прецртао, а не заокружо, назив ПДП као странке, и то га је прецртао двјема дијагоналама како с лијева на десно тако и с десна на лијево у квадратићу у којем је уписан назив те странке, господин Шехић правно неосновано тврди да је то наводно важећи листић.

Штавише, Шехић се позива и на Изборни закон казавши да се према том закону листић може прогласити важећим ако се може неспорно потврдити изборна воља бирача. Једино што је исправно у свему што Шехић говори је то да гласачки листић, према Изборном закону, може бити важећи ако је у њему јасно, што ће рећи недвосмислено, изражена воља гласача. Али све што затим рече Шехић нема правног основа и једноставно не одговара истини у конкретном случају.

Наиме, у конкретном случају на поменутом листићу гласач је јасно прецртао цијели назив странке, што је јасан знак да тиме изражава своје незадовољство према тој странци, а не да гласа за њу.

У најбољем случају по мишљење за које неутемељено пледира господин Шехић, таквим гласањем бирач није исказао своју јасну вољу, јер из тога што у два наврата дијагонално прецртава цијело име странке на гласачком листићу у најмању руку није јасно да ли тиме гласа за њу или, пак, таквим прецртавањем исказује свој протест против те странке и тиме у ствари гласа против ње. А чим постоје овакве дилеме, не може се утврдити изборна воља гласача па је због тога такав гласачки листић неважећи.

Зато је, дакле, поражавајуће кад правници упркос оваквим јасним чињеницама ипак износе, крајње неутемељено, тврдње да је нешто наводно исправно и важеће, иако је истина сасвим супротна. Са таквим понашањем нећемо ми још дуго, дуго моћи изаћи на зелену грану. Такви какви смо, неће ме чудити да ЦИК БиХ наредне седмице прихвати ово Шехићево суфлирање и, као и он каже, да важи нешто што по закону никако не може бити важеће. Неће то, нажалост, бити први пут да овдје неправо постане право.