latinica  ћирилица
05/12/2022 |  16:27 ⇒ 21:18 | Аутор: РТРС

Реаговања из Српске: Незаконита одлука ЦИК-а да прихвати неважећи листић

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да Централна изборна комисије БиХ нема овлашћења да мијења одлуке парламента Српске, чија је Комисија за избор и именовање надлежна да спроводи изборе за делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- ЦИК издаје сертификате делегатима. Дакле, ово што је ЦИК прихватио листић као важећи који је скупштинска Комисија за избор и именовање приликом ранијег гласања за делегате у Дому народа парламента БиХ прогласила неважећим јесте грубо кршење закона и свих моралних норми, што мора довести до смјене чланова ЦИК-а и њиховог процесуирања - рекао је Срни Стевандић.

Он је најавио да ће сутра у 12.00 часова бити одржана конференција за новинаре о правним пропустима у вези са спорном ЦИК-овом одлуком.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Дражен Врховац рекао је да је незаконита одлука Централне изборне комисије БиХ да као важећи прихвати листић који је скупштинска Комисија за избор и именовање приликом ранијег гласања за делегате у Дому народа ПС БиХ прогласила неважећим.

- То што је ЦИК урадио јесте директно мијешање у избор делегата у Дом народа БиХ и изборну вољу грађана Српске - навео је Срни Врховац.

Врховац је рекао да је свим посланицима било јасно предочено упутство за гласање у коме је јасно стајало да је важећи листић онај у ком је стављен знак икс у квадрату испред предложене листе кандидата за делегате за Дом народа.

Одлука Централне изборне комисије БиХ о избору делегата у Дом народа парламента БиХ донесена је с циљем да се умање шансе да СНСД добије четири делегата у складу са вољом Народне скупштине, о чему је политичко Сарајево данима прије тога брујало,сматра члан Предсједништва СНСД-а Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Одлука ЦИК-а да се призна спорни 12 глас за ПДП-овог Ненада Вуковића за Дом народа ПС БиХ је чисто и брутално правно насиље, рекао је савјетник предсједника Републике Српске Милан Тегелтија.

Посланик посланичке групе Социјалистичке партије Српске - СПС у НСРС Тамара Дамјановић изјавила је да Централна изборна комисија БиХ признавањем неважећег гласа покушава прекројити изборни резултат за Дом народа БиХ.

Предсједник Републичке изборне комисије Оливер Благојевић изјавио је данас да је Централна изборна комисијом прекршила Изборни закон БиХ када је признала спорни листић са посредних избора у Народној скупштини Републике Српске за пет делегата у Дому народа ПС БиХ.

Подсјећамо, Централна изборна комисија БиХ је на данашњој сједници признала спорни 12 глас за ПДП-овог делегата Ненада Вуковића што значи да ће о петом делегату из Републике Српске у Дому народа парламента БиХ одлучивати жријеб.

Спорни листић је раније проглашен неважећим приликом гласања у Народној скупштини, јер је био, како је тада наведено, погрешно заокружен или попуњен што значи да сада СНСД и ПДП имају исти број гласова за делегата у Дому народа парламента БиХ због чега је потребан поменути жријеб.

ЦИК је већином гласова закључила да је листић на којем је било прекрижено име Ненада Вуковића, а не квадратић, ипак исправан и да према томе Вуковић има 12 гласова, колико и СНСД-ова Сњежана Новаковић Бурсаћ.

Жалба на ову одлуку могућа је пред Апелационим судом БиХ.