latinica  ћирилица
07/12/2022 |  13:56 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

ХДЗ и "осморка" договорили: Кришто предсједавајућа СМ, Никшић премијер ФБиХ (ВИДЕО)

ХДЗ БиХ и странке "осморке" постигли су данас договор да Борјана Кришто из ХДЗ-а БиХ буде предсједавајућа Савјета министара, а лидер СДП-а Нермин Никшић предсједник Владе Федерације БиХ.
Састанак "осморке" и ХДЗ-а - Фото: СРНА
Састанак "осморке" и ХДЗ-аФото: СРНА

На конференцији за новинаре након састанка у Коњицу, Никшић је рекао да је разговарано о конституисању власти на нивоу БиХ и ФБиХ, те да су преговори били конструктивни.

- Оно што желимо постићи јесте да се у наредном периоду што прије формира власт, најприје до Нове године. Наша жеља, у складу са могућностима, је да све своје активности на том пољу убрзамо - рекао је Никшић.

Никшић је потврдио да ће Борјана Кришто бити предсједавајућа Савјета министара, он предсједник Владе ФБиХ, а Лидија Брадара предсједник ФБиХ.

Договорено је да ХДЗ БиХ, уз предсједавајућег, добије и два министарства.

Када је ријеч о Савјету министара, Никшић је истакао да прво слиједи састанак "осморке" са СНСД-ом, а потом и заједнички састанак ХДЗ-а, "осморке" и СНСД-а.

Предсједници СДП-а БиХ Нермин Никшић и странке Народ и правда Елмедин Конаковић поручили су данас да ће странке "осморке" промијенити досадашњу атмосферу и да неће бити блокада великих инфраструктурних пројеката у Републици Српској.

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изјавио је данас да ће ХДЗ, странке "осморке" и СНСД за седам дана разговарати о Савјету министара, те да сматра да ништа не би требало да буде спорно.

Предсједник Наше странке Един Форто рекао је након састанка ХДЗ-а и странака "осморке" у Коњицу да ће ова партија инсистирати на програму за ниво БиХ.

- Ми никад нисмо имали програма у овој држави. Сада имамо програм на којем детаљно радимо са партнерима, странкама и то је већ револуција - рекао је Форто.