latinica  ћирилица
08/12/2022 |  18:15 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Српска шаље помоћ за обнову Саборне цркве у Мостару; Срби поручују - остајемо на огњиштима (ВИДЕО)

"Могу нас успорити, али нас неће зауставити" јасна је порука Срба из Мостара свима онима који их покушавају уплашти и отјерати с вјековних огњишта .
Саборна црква Свете тројице у Мостару - Фото: РТРС
Саборна црква Свете тројице у МостаруФото: РТРС

Забринути су због, скоро свакодневних, напада на њихову имовину и српску православну цркву. Посљедња пљачка и скрнављење Саборне цркве Свете Тројице, доживљавају као напад на српску заједницу.

Подршку имају из Републике Српске и њених институција. Влада упућује стотину хиљада марака за обнову уништеног храма, док предсједник Републике Милорад Додик тражи од федералних власти да правди приведу одговорне за пљачку и уништавање овепрвославне цркве.

Мостарску љепотицу, Саборну цркву Свете Тројице јуче је обавио мрак. Некоме су поново засметали њена љепота, звук звона, па чак и откуцај сатова за које су новац дала три различита имена и религија. Ово је епилог пљачке и уништавања Саборне цркве и десетог напада на имовину српске православне цркве у Мостару.

- Поред свих могућих каблова на поду који нису дирани, неко се ризикујући да падне са скеле попео у звоник на не тако приступачно мјесто и пронашао каблове - каже Душко Којић старјешина Саборне цркве у Мостару.

Слика оскрнављене цркве, у Србима је пробудила горчину и тугу. Страх и неизвјесност поново су се вратили у српске домове у Мостару.

- Морам одмах да плачем, Мостар па то је био предиван град. У њему смо преживјели и оживјели, а сада видите како је. Сваки пут ми је другачије, није то више оно - рекла је Зорка Шешлија.

Овај срамни чин, кажу, није само напад на Цркву, већ и на мултиетнички живот у Мостару. Малобројна српска заједница пита - да ли у овом граду има мјеста за њих?

- Гашење свјетла, заустављање сатова, заустављање звона - јасна је порука свима да неко у овом граду жели да се врати у прошлост, ми нећемо ићи ка прошлости - рекао је Велибор Миливојевић замјеник предсједника Градског вијећа Мостара

Црква, али и српска заједница у Мостару обновиће се. Из Владе Републике Српске стиже помоћ од 100 хиљада марака, а биће ангажована и приватна агенција која ће Саборну цркву Свете тројице надзирати 24 часа!

- Ово је био вандалски чин којим је још једном поручено да Срби нису добродошли у ФБиХ. Храм је обновљен у значајном обиму огромним донацијама влада Српске и Србије и вјерујућег народа. Штета ће бити санирана, а од федералних власти тражимо да се приведу правди они који су починили овај вандалски чин. Ако то не буде учињено, онда ће значити стимулацију да се то уради и идући пут - нагласио је Милорад Додик предсједник Републике Српске.

Само у овој години било је десет пљачки на објекту храма, а неки од тих напада нису ни пријављени. Срби из Мостара сада траже да се истрага доведе до краја!

- Ове године имали смо случај да је такође из ове цркве отуђен билодар из касе. Ти починитељи су пронађени, крајем осмог мјесеца отуђено је више табла бакра и те смо процесуирали. Предузећемо све мјере и радње да се починитељи и овога казненог дјела приведу - истакао је Људовит марић портпарол Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона.

Бројне су осуде овог вандалског чина. Међу њима и из Канцеларије Европске уније у БиХ која је запрепаштена извјештајима да је Саборна црква Свете Тројице у више наврата ове године била мета крадљиваца и вандала.

Свету архијерејску литургију у оскрнављеној Саборној цркви без звона, сутра ће служити епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.