latinica  ћирилица
25/01/2023 |  18:12 ⇒ 21:58 | Аутор: СРНА

Кустурица: Вјера у постојање умјетности није безнадежна

Прослављени редитељ, оснивач и директор фествала Кустендорф Емир Кустурица оцијенио је да је умјетност у данашњем свијету потиснута на маргину, али да вјера у њено постојање није безнадежна.
Емир Кустурица -
Емир Кустурица

- То је као у претхришћанско вријеме када се хришћанство са другим религијама борило да изађе у први план, па је било угрожено богињом Митром и многим другим, али је због своје основне карактеристике – милосрђа и идеје о самилости – побиједило - рекао је Кустурица уочи вечерашњег почетка Кустендорфа.

Он вјерује да ће тако, како му се чини, и умјетност побиједити, јер она у књижевности није утихнула пошто постоје велики писци, док је у филму тога све мање, јер је филм притиснут идејом пројеката, а не идејом аутора.

- Међутим, још постоје аутори који вјерују у филм, само то што они раде није на централној линији него је управо гурнуто у крај - рекао је Кустурица за Спутњик.

Према његовим ријечима, умјетност је уточиште наде да је човјек биће које може да се коригује и које на крају неће пристати на Клауса Шваба и идеје Свјетског трговинског форума, који хоће да учине све како не бисмо имали ништа, а опет били срећни.

Он сматра да нове технологије имају доборе и лоше стране, а добра је та што омогућавају да се било који филм даунлоудује и погледа на Јутјубу.

- Проблем је што се његова цјеловитост нарушава идејом да гледалац може да гледа филм и зауставља га и да он диктира то вријеме, а не аутор. Свијет умногостручења, нових копија и мноштва догађаја, који се одвијају пред нашим очима, много личи на римски период када су колосеуми били мјеста која мијењају поезију, умјетност и све друго - рекао је Кустурица.

Он је скренуо пажњу и на спектакл, који данас заузима централно мјесто умјесто умјетности.

- Свједоци смо умножавања свих дјеловања којих се тичу медија, јер ми данас говоримо о медијима, а не о умјетности, односно о спектаклу као централном мјесту или колесеуму - навео је Кустурица.

Фестивал Кустендорф на Мећавнику почиње вечеарас под слоганом "Умјетност изнад свега" и трајаће до 29. јануара.

У такмичарском дијелу програма фестивала Кустендорф, под слоганом "Умјетност изнад свега", биће представљено 14 филмова аутора из Србије и још десет земаља.

За 16. Кустендорф била су пријављена 374 филма, а у такмичарском дијелу за златно, сребрно и бронзано јаје такмичиће се аутори из Ма