latinica  ћирилица
26/01/2023 |  20:49 ⇒ 21:02 | Аутор: СРНА

Будимир отворио изложбу радова наставника и сарадника Академије умјетности

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Жељко Будимир отворио је вечерас у Бањалуци изложбу радова свих наставника и сарадника са Студијског програма ликовне умјетности Академије умјетности Универзитета у Бањалуци поводом четврт вијека ове високошколске установе.
Жељко Будимир - Фото: РТРС
Жељко БудимирФото: РТРС

Будимир је нагласио да ће Влада Републике Српске наставити улагања у образовање и умјетност у Српској и у наредном периоду.

- Овакве манифестације потврђују хтијење и намјере када је у питању Академија умјетности и генерелно Универзитет у Бањалуци - рекао је Будимир новинарима у Музеју савремене умјетности Републике Српске, гдје је уприличена изложба.

Он је нагласио да једно друштво не може без умјетности и да су оснивачи Академије умјетности прије 25 година знали да ће Републици Српској и њеном друштву требати љепота и умјетност који ће са њом заједно стасавати.

- Наоко је кратак период од 25 година. То је био период борбе и узрастања и сазријевања цијелог друштва. Без умјетности, то би друштво било сакато. Академија умјетности даје тај лијепи тон и смисао Републици Српској и поносан сам што могу да будем дио ове визуелне сцене - рекао је Будимир.

Он је навео да се свршени студенти Академије могу наћи на музичким сценама Републике Српске, те на различитим позорницама у Српској и региону, а њихова умјетничка дјела, посебно у сликарству, красе зидове, не само у Републици Српској и Србији, него широм свијета.

- За мене је најзначајније да су овдје дјела наставника и сарадника Академије и то је емоционални траг у времену које је значајно и које показује да је Република Српска заједница љепоте и смисла - нагласио је Будимир.

Декан Академије Драгана Пурковић Мацан рекла је да је ова високошколска установа основана са лијепом визијом да се у њој образују млади таленти.

- Данас су ти људи наши бивши студенти, креатори културног и умјетничког живота у Рерпублици Српској без којих не можемо замислити нашу културну и умјетничку сцену - рекла је Мацанова и додала да Академија и за ову годину припрема бројне богате програме и садржаје.

Директор Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић истакла је да ова изложба представља језгро савремене умјетничке сцене на нашим просторима.

Она је рекла да су професори који предају на Академији омогућили да се бројни студенти и генерације које излазе са Академије укључују у савремени живот и стварање културе на нашим просторима.

Народна скупштина Републике Српске је 15. јула 1999. године донијела одлуку о оснивању Академије умјетности Универзитета у Бањалуци.