mtel
latinica  ћирилица
30/01/2023 |  09:10 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Конаковић: Турковићева мандат потрошила промовишући интересе СДА

Новоименовани министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић изјавио је да је бивша министарка Бисера Турковић направила много крупних грешака, које се прије свега односе на трошење много новца на отварање конзулата у Ријеци и Новом Пазару само да би тамо водила изборне кампање за СДА или за властите интересе.
Елмедин Конаковић (Фото: parlamentfbih.gov.ba) -
Елмедин Конаковић (Фото: parlamentfbih.gov.ba)

- Направљени су трошкови од стотињак хиљада евра тамо гдје не постоји систематизован рад нити је било могуће отворити те конзулате, већ само ради кампање или интереса странке. Не ликујем, али ми смо управо о томе говорили како су они који себе зову заштитницима користили институције БиХ искључиво и примарно за страначке и приватне интересе или као банкомате - рекао је Конаковић за Дневни аваз.

Конаковић је нагласио да се већ на почетку мандата увјерио да БиХ готово ништа није урадила на плану лобирања у ЕУ, САД, код пријатеља на истоку и западу и сусједним земљама, те да је Турковићева мандат потрошила углавном промовишући политику СДА, а не спољну политику БиХ.

Према подацима ревизорског извјештаја за 2022. годину, у које је имао увид лист, закуп просторија за конзулат у Ријеци кошта 3.720 евра мјесечно, у Новом Пазару 3.850, а у Тирани 2.120 евра мјесечно.

Говорећи као лидер политичке странке Народ и правда, Конаковић је навео да се СДА грчевито бори да се спаси од одласка у опозицију.

- С једне стране има озбиљних примједби између нас, с друге стране има пуно интереса СДА, која, кроз своје режимске портале, а можда и неке људе који су унутар наших структура, покушава да ухвати посљедњи воз и спаси се од апсолутне опозиције, што би за њих било веома проблематично - рекао је Конаковић, коментаришући односе унутар "осморке" након што су Странка за БиХ Семира Ефендића, НЕС Нермина Огрешевића и За нове генерације Дамира Марјановића оставили СДП без делегата у Дому народа ПС БиХ.