latinica  ћирилица
30/01/2023 |  17:10 ⇒ 17:10 | Аутор: СРНА

Суђење Ејупу Ганићу и другима одгођено из непознатих разлога

Суђење Ејупу Ганићу и другима који су оптужени за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву које је након прошлог рочишта било заказано за 1. фебруар, из непознатих разлога је одгођено.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

На распореду суђења за 1. фебруар није планирано одржавање овог рочишта.

Адвокати у овом предмету Асим Црналић и Нермин Мулалић само су кратко потврдили Срни да је рочиште одгођено, али им нису познати разлози због чега се то десило.

- Само су нас обавијестили да је рочиште одгођено, а који су разлози за то заиста нам нису рекли - рекла је Срни Ганићев адвокат Лејла Човић.

Из Суда БиХ нису данас одговорили Срни на питање који су разлози за одгађање рочишта.

Посљедње рочиште у предмету Ејуп Ганић и други одржано је 21. децембра када је саслушан свједок Тужилаштва БиХ Данило Берибака који је том приликом рекао да је био војник по уговори и да су га приликом заробљавања у том нападу тукли кундаком, газили, а малтретирање се наставило и касније.

Берибака је приликом свједочења у предмету "Ејуп Ганић и други" испричао да му је од удараца приликом заробљавања у колони остао ожиљак на лицу и расклимани зуби, да су га тукли по леђима кундаком и газили.

Берибака је навео да је био војник по уговору у ЈНА од 15. марта 1992. године и да су 2. маја упућени из касарне "Виктор Бубањ" у команду на Бистрику, која је била нападнута.

Он је додао да је био нишанџија у такозваној "видри" и да је кренуло још пет оклопних возила, да је на том путу до касарне на њих пуцано и да је узвратио на ватру која је била отворена из "Електропривреде", а да је на Скендерији видио уништен трамвај, запаљена возила и тијела.

- Пуцњава је била отворена и када смо дошли пред команду и у тој пуцњави је један војник био погођен. Пред мрак је почело испаљивање ракетних бацача Територијалне одбране, "Зелених беретки", не знам више кога - рекао је Берибака, додајући да су ракете пробиле куполу и да је ушао у команду.

Он је рекао да је чуо да је дошао тадашњи предсједник Предсједништва Алија Изетбеговић и да преговара са генералом Милутином Кукањцем.

Берибака је навео да је колона била састављена од војних камиона, оклопних, цивилних и возила УНПРОФОР-а. "Потпоручник Пелемиш је рекао да укочим куполу ван борбеног положаја и да дигнем цијеви", навео је Берибака и напоменуо да је његово возило било на крају колоне.

Он је свједочио да се чула пуцњава и повици да се предају, те да су разоружани, а да су два војника била рањена.

- Оборени смо на асфалт... ударање, цијев на потиљку - рекао је Берибака, додајући да је његово даље злостављање спријечио специјалац Харе, којега је од раније познавао.

Он је напоменуо да су лица која су им пришла била у цивилној и војној одјећи, те да је већина имала ознаке "љиљана" и Патриотске лиге.

"Након заробљавања одведени смо у ФИС и тог дана сам и ја, као и други заробљеници, ударани и пријећено нам је" рекао је Берибака и додао да су 4. маја пуштени.

За напад на колону, убиства, рањавање и злостављање припадника ЈНА и цивила оптужени су Ејуп Ганић, Заим Бацковић, Хасан Ефендић, Хамид Бахто, Фикрет Муслимовић, Јусуф Пушина, Бакир Алиспахић, Енес Бездроб, Исмет Дахић и Махир Жишко, који су обављали високе политичке, војне и полицијске дужности.