latinica  ћирилица
03/02/2023 |  12:50 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Имам из Козарца се извинио за изговорене ријечи; ИЗ покренуће дисциплински поступак (ВИДЕО)

Амир Махић, имам из Козарца код Приједора, извинио се данас на худби пред исламским вјерницима за говор током којег је српског светитеља Саву назвао зачетником фашизма, а Српску православну цркву - сектом.
Худба - Фото: РТРС
ХудбаФото: РТРС

Подсјећамо, Махић је током службе на Савиндан, 27. јануара истакао да је Свети Сава био "веома контраверзна личност", да је то "један од чиновника СПЦ" и да је "лаж да је просветитељ".

- Шта је с друге стране, из угла православаца из других дијелова свијета, тај човјек? То је човјек на чијем учењу и идеологији је зачета једна секта, коју ми овде добро познајемо. То је српска православна секта - рекао је Махић.

Према Махићевим ријечима "зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава", а двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су национализам и фашизам.

Како јављају федерални медији Исламска заједница БиХ покренуће дисциплински поступак против имама.

 

Исламска заједница у БиХ и њени званични органи не стоје иза личног става главног имама Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Козарац Амира Махића, који је Српској православној цркви  приписао секташтво, а Светом Сави фашизам, и он ће се морати јавно о томе изјаснити пред дисциплинском комисијом Ријасета.

Махић ће се о поменутом догађају морати јавно изјаснити пред дисциплинском комисијом Ријасета Исламске заједнице у БиХ, јер се, како је наведено, вјерска осјећања не смију вријеђати, саопштено је из Исламске заједнице.

- Иако је ефендија Амир Махић изванредан имам, одговоран и посвећен свом раду, с великим угледом и без иједне мрље у свом дјеловању, он је морао бити свјестан чињенице да је јавна личност и да његове ријечи имају посебну тежину и да се посебно вагају - наведено је у саопштењу Исламске заједнице.

 

Повезане вијести:

СПЦ: Захтијевамо од Исламске заједнице БиХ да се извини и огради од изјаве имама Махића

Увреда за српски народ - имам Алмир Махић из Козарца Светом Сави приписао фашизам (ВИДЕО)

Додик: Имам из Козарца повриједио све Србе (ВИДЕО)

Осуде увредa имама из Козарца

Митрополит Хризостом: Имам из Козарца просуо отров у јавни простор