latinica  ћирилица
03/02/2023 |  14:42 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

СПЦ: Захтијевамо од Исламске заједнице БиХ да се извини и огради од изјаве имама Махића

Поводом бесрамних тврдњи главног имама Меџлиса Исламске заједнице у Козарцу, Амира Махића, изречених јавно, 27. јануара ове године, на Савиндан, којима је на најгрубљи начин настојао понизити Светог Саву и Српску Православну Цркву, СПЦ изражава жаљење, невјерицу и повријеђеност поменутим чином којим је на најгрубљи начин повриједио осјећаје свих вјерника Српске Православне Цркве, али и свих грађана Босне и Херцоговине, којима је стало до мира, културе живљења, те вјерске и националне толеранције.
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC) -
СПЦ (Фото: TANJUG/ ZORAN ZESTIC)

У саопштењу СПЦ истиче се да је Амир Махић, вјерски службеник Исламске заједнице, Светог Саву назвао је "такозваном" и "веома контроверзном личношћу", именујући свечеву просвјетитељску мисију као "ноторну лаж".

- Ту се ефендија Махић није зауставио, већ је изрекао тврдњу да је на учењу Светог Саве "зачета једна секта – српска православна секта", која, по њему, са хришћанством нема ништа. Главни козарачки имам даље је устврдио да су национализам и фашизам "двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље", те да је Свети Сава "зачетник идеологије мржње према другоме", као и да су у светосављу "темељи геноцида" - каже се у саопштењу и додаје да имајући на уму изречене увреде, захтијевају:

1. Да се Исламска вјерска заједница у Босни и Херцеговини извини свим православним вјерницима због нечувених увреда ефендије Махића;

2. Да се Исламска заједница огради од бескрупулозних изјава ефендије Махића, које не приличе било коме, а понајмање једном утицајном вјерском службенику, како би јавност увидјела да је све изречено став једног неодговорног појединца, а не став цјелокупне Исламске вјерске заједнице.

- Надајући се да ће ово наше Саопштење за јавност имати одјека у руководству Исламске вјерске заједнице Босне и Херцеговине, позивамо све вјернике, али и све грађане, да остану мирни, суздржани, али и одлучни да истином, љубављу и међусобним поштовањем сачувају достојанство вјере којој припадају, али и свих вјерских заједница које егзистирају у Босни и Херцеговини - наводи се у саопштењу СПЦ који потписују митрополит дабробосански Хризостом, епископ бањалучки Јефрем, епископ зворничко-тузлански Фотије, епископ бихаћко-петровачки Сергије и епископ захумско-херцеговачки и приморски Димитрије.

Повезане вијести:

Имам из Козарца се извинио за изговорене ријечи; ИЗ покренуће дисциплински поступак

Увреда за српски народ - имам Алмир Махић из Козарца Светом Сави приписао фашизам (ВИДЕО)

Додик: Имам из Козарца повриједио све Србе (ВИДЕО)

Осуде увредa имама из Козарца

Митрополит Хризостом: Имам из Козарца просуо отров у јавни простор