latinica  ћирилица
07/02/2023 |  11:49 ⇒ 12:13 | Аутор: СРНА

Влада Посавског кантона без Срба

Скупштина Посавског кантона данас бира Владу овог кантона у којој, према информацијама Срне, неће бити изабран ниједан представник српског народа.
Дамир Иветић - Фото: СРНА
Дамир ИветићФото: СРНА

Мандатар Ђуро Топић /ХДЗ БиХ/, на питање ли је тачно да у Влади Посавског кантона неће бити Срба, одговорио је Срни: "можда".

- Састав Владе је идентичан какав је био прошли мандат, поштујемо националну заступљеност. Влада ће бити формирана у складу с Уставом и састав ће бити онакав какав је био у претходним мандатима - изјавио је Топић уочи сједнице Скупштине.

Влада Посавског кантона, на чијем челу је и претходне четири године био Топић, била је без представника српског народа и као таква неуставна. Ниједна институција у БиХ, као ни међународне организације нису дјеловали да то промијене.

Одборник у Скупштини општине Оџак Оџак Дамир Иветић, који је и предсједник Општинског одбора СНСД-а, рекао је Срни да ће Влада Посавског кантона бити формирана без представника Срба и да је неуставна јер у њој није заступљен српски народ.

- Ово је још један доказ да Уставни суд функционише како му одговара и тако доноси одлуке, јер протекле четири године влада је, такође, била неуставна, јер није имала министара из реда српског народа, а то Уставни суд БиХ није спријечио као ни ОХР - рекао је Иветић.

Он је додао да у садашњем саставу Скупштине Посавског кантона први пут сједи припадник српског народа Свјетлана Камењаш, иако је изабрана искључиво гласовима гласача ХДЗ-а, а као таква изабрана је и у руководство Скупштине Посавског кантона.

- Жалосно је да је и она дигла руку за Владу без Срба, и то је најбољи показатељ како представља српски народ. Иако смо прије 20 дана у име српског народа и представника Срба из вјерског, политичког и цивилног друштва затражили састанак са потпредсједницом Скупштине, уважавајући њену позицију и припадност другој политичкој опцији, она се није удостојала да нас прими - додао је Иветић.

Он је истакао да је примјер избора неуставне Владе Посавског кантона најбољи показатељ да српски народ у Федерацији БиХ нема права као и друга два народа и живи на рубу егзистениције, те нема могућност да се његови представници боре за права и положај нашег народа.

У Скупштини Посавског кантона ХДЗ има 12 посланика, ХДЗ 1990 два, Хрватска републиканска странка једног, СДА три, СДП једног, ПДА једног и један је независни посланик.

Према националном саставу, у Скупштини је 14 Хрвата, шест Бошњака и један Србин.

Владу би требало чинити осам Хрвата из ХДЗ-а и један Бошњак из СДП-а.