latinica  ћирилица
24/02/2023 |  06:50 ⇒ 11:18 | Аутор: РТРС

Годину дана од почетка специјалне војне операције Русије у Украјини

Годину дана је прошло од почетка специјалне операције Русије у Украјини. Русија појачава нападе дуж цијеле линије фронта на истоку земље. Најтеже је и даље око Бахмута и Угледара. Кијев је саопштио да je циљ Москве да исцрпи украјинске снаге.
Украјина криза, илустрација - Фото: РТРС
Украјина криза, илустрацијаФото: РТРС

Кина је спремила мировни план који ће представити председник Си Ђинпинг.

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је да се руски војници херојски боре против неонацизма у Украјини, а приоритет ће бити јачање одбрамбене способности.

- Завршетак специјалне војне операције у Украјини биће окончан када Русија оствари све своје циљеве и не буде било пријетњи по њену националну безбједност - рекао је амбасадор Руске Федерације у БиХ Игор Калабухов.

Калабухов је нагласио да су "њихови приједлози на столу".

- Када друга страна буде спремна да води преговоре тада можемо говорити о некој завршној фази, али за сада су све опције отворене - рекао је амбасадор Калабухов.

Циљ Москве је да се специјална војна операција у Украјини заврши што прије, уз минималне војне и цивилне жртве, као и да заштити интересе руског народа, али се од Запада па и Украјине чује само за рат, изјавио је амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко.