latinica  ћирилица
19/03/2023 |  18:24 ⇒ 22:06 | Аутор: РТРС

Званичници осудили насиље у Бањалуци и затражили процесуирање одговорних (ВИДЕО)

Група непознатих хулигана напала је синоћ у бањалучком насељу Обилићево чланове организационог одбора "БХ поворке поноса".
Бањалука-инцидент - Фото: РТРС
Бањалука-инцидентФото: РТРС

Три особе су повријеђене, а остали активисти су склоњени у Полицијску управу Бањалука.

Званичници града Бањалука и Републике Српске осуђују насиље и траже процесуирање одговорних.

Подсјећају и да је, за јуче планирано јавно окупљање у организацији "БХ поворке поноса" у Бањалуци, забранила и полиција јер је процијењено да постоји реална могућност угрожавања безбједности.

И Удружење новинара Републике Српске осудило је насиље и позвало надлежне да казне одговорне.

Након што је полиција јуче касно поподне активистима "БХ поворка поноса" дојавила да напусте просторије једне невладине организације у Бањалуци, јер ту нису безбједни, дошло је до инцидента. Група хулигана са маскама и капуљачама физички је напала активисте.

- Како су ми рекли, група непознатих хулигана са капуљачама и са маскама напала је активисте из организационог одбора "БХ поворке", који су били у просторијама Транспаренсија на неформалном дружењу. Три особе су повријеђене, а активисти су склоњени у ПУ Бањалука из безбједносних разлога - рекла је синоћ Маја Исовић Добријевић, сестра нападнуте активисткиње.

Након што су склоњени у Полицијску управу Бањалаука, активисти кажу да су из безбједносних разлога одведени на локацију ван града, гдје су провели ноћ. Полиција је саопштила да предузимају све истражне радње.

- Једном оштећеном лицу указана је љекарска помоћ у Служби хитне медицинске помоћи у Бањалуци, због тјелесних повреда које је задобило, док су остали окупљени грађани уз пратњу полицијских службеника приступили у просторије Полицијске управе Бањалука, ради личне безбједности и саслушања у својству оштећених лица. О свему наведеном обавијештен је дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука, који се изјаснио да је ријеч о кривичном дјелу - насилничко понашање - саопштено је из бањалучке Полицијске управе.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик каже да за свако насиље мора да се сноси кривична одговорност. Додаје да тзв. поворка поноса није у складу са темељним системом вриједности у Српској који заступа већина грађана.

- Све оно што превазилази угрожавање јавног реда и мира и што прелази у кршење закона треба да буде кажњено и процесуирано. Бањалука није град који може да прихвати такву врсту организовања, имајући у виду да је то све организовање од људи који долазе са стране. Бањалука је поручила да она не припада тој врсти свијести и ја док сам предсједник увијек ћу износити свој став, као што сматрам да је то њихово право да то упражњавају гдје год желе, осим на јавним мјестима - рекао је Додик.

Из Града Бањалука одбацили су наводе појединих медија да сносе одговорност за насиље, подсјећајући да је став Града да тзв. поворка поноса у Бањалуци не може бити одржана.

- Наравно да осуђујем напад, као градоначелник и као човјек. Ми смо друштво и град, Бањалука, у коме је нулта толеранција на насиље, на било који вид насиља. У то нема сумње. То смо доказали. Исто, Бањалука је слободан град, у ком свако има своја права, ми их не ускраћујемо. Али исто тако су злонамјерни и тенденциозни ставови појединаца да је неко од нас појединачно одговоран за то што се јуче десило - каже градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Градоначелник Бањалуке сматра да је симптоматично што један број организатора долази из Сарајева и да је јасно да је постојао покушај да се на било који начин изазове инцидент, а Бањалука окарактерише као небезбједна.

- Они који не желе да опстанемо, пропагирају неке друге вриједности и друге трендове - ако је то за њих исправно нека спороводе то тамо гдје хоће - рекaо је Станивуковић.