latinica  ћирилица
28/03/2023 |  21:36 ⇒ 29/03/2023 | 07:41 | Аутор: РТРС

Наставак Друге редовне сједнице НСРС у сриједу

Друга редовна сједница Народне скупштине Републике Српске биће настављена у сриједу, 29. марта, објављено је на званичној страници НСРС.
НСРС - сједница  (Фото: www.narodnaskupstinars.net) -
НСРС - сједница (Фото: www.narodnaskupstinars.net)

Наставак сједнице заказан је у 10.00 часова.

Посланици ће расправљати о Извјештајима Главне службе за ревизију јавног сектора Српске, и то о Извјештају о проведеној финансијској ревизији Консолидованог годишњег финансијског извјештаја за кориснике буџета Републике Српске за период 1. 1 – 31. 12. 2021. године и Годишњем ревизорском извјештају за 2022. годину.

Народни посланици су у уторак увече обавили расправу о Извјештају о раду и пословању Гарантног фонда Републике Српске а. д. Бањалука за 2021. годину, као и о Посебном извјештају Омбудсмана за дјецу - Право дјетета које се налази у стању социјалне потребе на смјештај у установу.

Претходно је обављена расправа о Извјештају о раду Правобранилаштва Републике Српске 1. 1. 2021 – 31. 12. 2021. године.

У Извјештају о раду Правобранилаштва Републике Српске за 2021. годину се наводи да је у извјештајном периоду завршено 1.160 предмета, вриједности 87,4 милиона КМ.

Правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица рекао је у НСРС да је од овог броја спор добијен у 488 предмета, чија је вриједност 64,7 милиона КМ.

Народни посланици су обавили расправу о Приједлогу буџета Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2023. годину, као и о Извјештају о раду Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске за 2021. годину.

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске анализирала је примјену и спровођење подзаконских аката, те истакла потребу за израду нових у сектору електричне енергије, наводи се у овом извјештају.

- Активности Регулаторне комисије су биле усмјерене ка изради већег броја подзаконских аката из сектора електричне енергије с циљем што боље припреме за примјену закона о електричној енергији - наводи се у овом извјештају.

Претходно је обављена расправа о Извјештајима Комисије за хартије од вриједности Републике Српске: Извјештају о стању на тржишту хартија од вриједности за 2021. годину, Извјештају о раду за 2021. годину и Извјештају о финансијском пословању за период 1. 1 – 31. 12. 2021. године.

У Извјештајима Комисије за хартије од вриједности наведено је да се пословање учесника на тржишту хартија од вриједности одвијало у ванредним околностима узрокованим негативним посљедицама вируса корона.

Наводи се да је на примарном тржишту путем емисија хартија од вриједности прикупљен значајно већи износ новчаних средстава у односу на исти период 2020. године, док је на секундарном тржишту забиљежен пад укупног промета као посљедица смањене јавне понуде обвезница и трезорских записа.

Истакнуто је да је повећано учешће редовног промета у укупно оствареном промету са 16,4 одсто на 28,9 одсто, те повећање учешћа власничких хартија од вриједности са 15,3 одсто на 26,6 одсто.

У извештајном периоду забиљежено је смањење учешћа дужничких хартија од вриједности са 84,7 одсто на 73,4 одсто, те повећање укупне тржишне капитализације свих хартија од вриједности 3,4 одсто.

Преостале тачке дневног реда Друге редовне сједнице су Извјештај о раду Републичке комисије за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске за 2021. годину, Извјештај о раду Комисије за жалбе за период 1. 1 – 31. 12. 2021. године.

На дневном реду биће и Информација о обавезама које за БиХ и Српску проистичу из процеса придруживања Европској унији са прегледом мјера и активности реализованих током 2022. године, избор потпредсједника Народне скупштине Републике Српске, те избор и именовање.