latinica  ћирилица
01/05/2023 |  09:36 ⇒ 11:58 | Аутор: РТРС

Егић-Мишић: Дијалогом до најбољих рјешења за раднике у Српској

Министар рада и борачко инвалидске-заштите Републике Српске Данијел Егић рекао је да ће у што скоријем року бити покренут рад Економско-социјалног савјета да би се кроз дијалог дошло до најоптималнијих рјешења за раднике у Српској.
Егић посјетио Савез синдиката Републике Српске - Фото: РТРС
Егић посјетио Савез синдиката Републике СрпскеФото: РТРС

- Од ресорног министарства се очекује да што прије покренемо рад Економско-социјалног савјета Српске гдје ћемо у трипартитном дијалогу покушати ријешити сва питања која смо чули и од Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца - рекао је Егић у Бањалуци, гдје је поводом 1. маја - Међународног празника рада посјетио Савез синдиката Српске.

Егић је указао да се дешавају многе ствари, па и такве да на 1. мај раде они који не би требало.

Оцијенио је да синдикати с правом указују на аномалије у друштву, додавши да много ствари у сфери радничких права није на нивоу.

- Синдикат и јесте ту да указује на те проблеме, а ми као Влада Српске и ресорно министарство ћемо у наредном периоду фокус ставити на те ствари да покушамо да то, мало по мало, исправљамо - навео је Егић.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да ће Савез позвати Владу на дијалог како би био уређен систем плата у реалном сектору, односно да се потпише колективни уговор.

Мишићева је нагласила да су прошле године послодавци пријавили нето добит већу од четири милијарде КМ, те тврди да је иста сума остала у сивој зони.