latinica  ћирилица
01/06/2023 |  07:09 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Борељ изнио три захтјева; Макрон и Шолц траже нове изборе на сјеверу КиМ (ФОТО/ВИДЕО)

Четврти дан Кфор контролише зграде четири општине на сјеверу Косова и Метохије.
Кфор у Звечану (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI) -
Кфор у Звечану (Фото: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI)

Срби су најавили да ће истрајати у захтјеву да се са сјевера Косова и Метохије повуку специјалне јединице РОСУ и да четири нелегално изабрана градоначелника одустану од уласка у општинске зграде.

22.58 - Највећа препрека нормализацији односа Београда и Приштине тренутно је инсистирање приштинских власти на једностраном дјеловању, рекао је амерички сенатор Крис Марфи.

22.43 - Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ објавио је вечерас након састанка са предсједником Србије Александром Вучићем и предсједницом самопроглашеног Косова Вјосом Османи да ЕУ има три захтјева - нови локални избори, осигурање учешћа за Србе са КиМ и почетак рада на формирању Заједнице српских општине, уз дијалог посредством Уније.

Борељ је на Твитеру навео да су то три јасна захтјева ЕУ.

- Уколико се то не деси, то ће имати озбиљне посљедице по наше односе - додаје се у Борељовој поруци.

22.23 - Патријарх Порфирије: Молебан за мир - да престану прогони Срба на Косову и Метохији

21.35 - Одређен једномјесечни притвор двојици Срба са КиМ

19.37 - Макрон и Шолц траже нове изборе на сјеверу КиМ

Француска и Њемачка позвале су данас Београд и Приштину да што прије организују нове изборе у општинама на сјеверу КиМ у којима је дошло до тензија, рекао је данас француски предсједник Емануел Макрон.

17.54 - Вучић Борељу: Приоритет да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу

Предсједник Србије Александар Вучић разговарао је у Кишињеву с високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепом Борељом и том приликом нагласио да је од приоритетне важности да институције у Приштини престану са насиљем и врате се дијалогу.

- За Србију је безбједност српске заједнице на Косову и Метохији одувијек представљала приоритет, уз очување мира и стабилности. Истакао сам да је формирање Заједнице српских општина основна обавеза из Бриселског споразума - навео је Вучић на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Предсједник Србије написао је да је имао отворен разговор с Борељом о комплексној ситуацији на Косову и Метохији и о посљедицама неодговорног понашања институција у Приштини.

- Поновио сам да смо од почетка одговорно, савјесно и озбиљно приступали рјешавању свих отворених питања током дијалога са Приштином и нагласио да смо стрпљиво и смирено одговарали на све једностране потезе и провокације - навео је Вучић.

15.19 - Вучић: Све јасније ко је одговоран за проблеме на Косову и Метохији

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након низа састанака са европским лидерима на самиту Европске политичке заједнице у Кишињеву да је све јасније ко је одговоран за проблеме и насиље на Косову и Метохији, те потврдио да се састао и са предсједником Украјине Владимиром Зеленским.

15.13 - Вучић и Рама разговарали о ситауцији на сјеверу КиМ

14.49 - Блинкен: Предузети хитне кораке за смањење тензија

Амерички државни секретар Ентони Блинкен позвао је у Београд и Приштину да предузму хитне кораке за смањење тензија и упозорио да актуелна ситуација "омета процес евроатлантских интеграција", преноси Ројтерс.

Говорећи након састанка министара иностраних послова НАТО у Ослу, Блинкен је рекао да су многи савезници изразили забринутост због тензија на сјеверу КиМ.

13.27 - Албанци одржали скуп код моста на Ибру

Око 100 Албанаца одржало је скуп код главног мосту на Ибру у Косовској Митровици, са албанске стране.

Током протеста, у коме није било инцидената, они су носили заставе такозване ОВК, Албаније и "велике Албаније".

Окупљени су се разишли послије сат времена.

12.02 - Дачић: Нико неће бити на страни Приштине када се инате цијелом свијету

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је државно руководство Србије реаговало оштро, брзо и добро на комплексна дешавања на сјеверу КиМ и оцијенио да је једини начин да дође до деескалације да се ситуација врати на ону од прије избора.

11.56 - Албанци протестују на мосту на Ибру у К. Митровици; Истакнуте заставе "велике Албаније" и УЧК 

Око 50 Албанаца окупило се на главном мосту на Ибру у Косовској Митровици, са албанске стране. Протест под називом "Марш на сјевер" најављен је преко друштвених мрежа.

11.19 - Чланови КУД Копаоник први испред бодљикаве жице у Лепосавићу

11.15 - Звечан: Плесне кореографије пред кордоном и бодљикавом жицом

Срби у општинама на сјеверу КиМ низом ненасилних акција настављају да се супротстављају окупацији сјевера Покрајине од Приштине.

Васпитачице предшколске установе "Лане" из Звечана извеле су двије плесне кореографије пред кордоном и бодљикавом зицом, а поводом Свјетског дана дјеце.

Фото: TANJUG/ STR/bs

10.40Миловић: Сцене које су се десиле у Звечану могле да се избјегну; Гаљак у тешком стању

Бивши градоначелник Звечана Драгиша Миловић истакао је да су сцене које су се десиле у Звечану могле да се избјегну, али да није било добре воље друге стране.

- Ми морамо да се вратимо на петак 26. и оно што Приштина ради да са специјалним јединицама улази у зграде општине. Представницима КФОР-а смо рекли да је полицији мјесто у станицама, не у општинама. У згради општине Звечан нема никога, радници не могу већ пети дан на своја радна мјеста. У средњу и основну школу дјеца не иду. Специјалцима ту није мјесто - навео је Миловић за Дневник РТС.

Истакао је да је Драгиша Гаљак и даље у тешком стању након што је у понедјељак рањен у инциденту са КФОР-ом у Звечану и да размишљају да Гаљка пребаце у Београд на даље лијечење.

10.36 - Тодић: Срби ће бити истрајни у својој борби

Бивши градоначелник Лепосавића Зоран Тодић навео је да Срби из те општине не прихватају да их представља неко ко је на изборима освојио 100 гласова, и да ће бити истрајни у својој борби све док представљени захтјеви не буду испуњени.

- Ми смо тражили да се запосленим лицима омогући несмтан улазак на радна мјеста, да господин Хетеми, изабран на нелегитимним изборима, напусти зграду, и да се Специјалне јединице тзв. косовске полиције повуку из зграде Општине Лепосавић. Одговор КФОР-а је да нису они ти који одлучују - рекао је Тодић.

10.30 - Полиција позвала Албанце да се не окупљају на мосту на Ибру

Поводом објава на друштвеним мрежама да се на главном мосту на Ибру одржи скуп Албанаца, у знак подршке приштинским институцијама, а под слоганом "Идемо на сјевер", тзв. косовска полиција је позвала грађане да се не окупљају због сложене безбједносне ситуације.

10.16 - Вучић: Срби на КиМ на миран начин да истрају у својој борби 

Разговарао сам јутрос са грађанима са сјевера КиМ, те их молио да у миру истрају у борби за правду, као што су то чинили и до сада, рекао је предсједник Србије Александар Вучић данас прије Другог самита Европске политичке заједнице у Кишињеву у Молдавији.

- Мјесецима се претјерује, провоцирају српски народ, али по први пут је то стварно наишло на америчку осуду. Ситуација је много компликована - истакао је Вучић.

09.57Борељ: Насиље на КиМ мора бити осуђено, наставићемо разговоре

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ поновио је да насиље на КиМ мора бити осуђено и додао да ће наставити да разговара са укљученим странама.

09.47 - Столтенберг: Насиље против Кфора на КиМ потпуно неприхватљиво

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је, током дводневног састанка шефова дипломатија алијансе у Ослу, да је насиље против мировних снага Кфора на Косову и Метохији "потпуно неприхватљиво", преноси Ројтерс.

Он је раније изјавио да ће НАТО послати додатних 700 војника на КиМ, а да ће још један батаљон бити стављен у стање високе приправности и "најоштрије осудио ничим изазване нападе на трупе Кфора на северу Косова, који су довели до рањавања 30 припадника мировних снага".

09.25 - Mирно окупљање грађана и у Лепосавићу

09.15 - Ракић: КФОР распоредио снаге ради безбједности грађана

Окупљенима у Звечану се обратио и предсједник Српске листе Горан Ракић који је рекао да је КФОР распоредио снаге на пет кљнучних тачака и раскрсница у Звечану ради безбједности грађана на протестима.

Позвао је грађане да мирно и достојанствено протестују и помогну војницима КФОР-а у одржавању реда и мира.

09.06 - Рудари на протесту у Звечану

Данас су се грађанима Звечана на протестима придружили и рудари рудника Црнац и Бело брдо из Лепосавића.

Фото: TANJUG/ STR/bs

У име рудара обратио се Дарко Милојевић који је рекао да од петка не ради флотација рудника јер су специјалне снаге тзв. косовске полиције блокирале прилазе.

08.50 - Уредник ТВ Мост-а Лазар Стевић за РТРС

08.35 - Срби се у Звечану симболично уписивали у списак оних који су дошли данас на посао

На импровизованом столу иза бодљикаве жице недалеко од зграде Општине Звечан, запослени у Привременом органу симболично су се уписивали у списак оних који су дошли данас на посао.

Фото: TANJUG/ STR/bs

08.30 - Оскрнављен споменик жртвама фашизма на путу Штрпце - Брезовица

Оскрнављен је споменик на путу Штрпце - Брезовица подигнут у знак сјећања на 46 жртава, међу којима је било и 12-оро дјеце, које су фашисти стрељали на Видовдан 1944. године.

Градоначелник Штрпца и потпредсjедник Српске листе Далибор Јевтић објавио је да је споменик оскрнављен у сриједу вече.

08.10 - КФОР јутрос преузео контролу над главном раскрсницом на уласку у Звечан

Припадници КФОР-а су јутрос рано преузели контролу над главном раскрсницом на уласку у град Звечан, као и на још неколико раскрсница у самом граду.

То је урађено у складу са договором са Српском листом која је тражила од КФОР-а да се размЈесте на мЈестима гдЈе су били припадници такозване косовске полиције.

Фото: TANJUG/ STR/bs

Такође, додатне снаге КФОР-а распоређене су на улазу у Звечан из правца Косовске Митровице.

----------

Из Српске листе је речено да ће протести бити масовнији у свим општинама и да Срби неће прихватити да у зградама општина бораве припадници РОСУ јединице, коју вани "обезбјеђују" припадници Кфора.

Из КФОР-а је упућен апел свим странама да се уздрже од било каквих инцидената и сукоба и да се рјешење ситуације мора тражити у дијалогу.