latinica  ћирилица
05/06/2023 |  13:02 ⇒ 18:03 | Аутор: РТРС

Исправна званична политика Српске; Значајно присуство инаугурацији предсједника Турске

Након што су предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић присуствовали у Анкари церемонији инаугурације предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана из Српске стижу оцјене да је то исправна званична политика, као и да је значајан сваки излазак Српске на међународну сцену.
Жељка Цвијановић и Милорад Додик у Турској (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic) -
Жељка Цвијановић и Милорад Додик у Турској (Фото: instagram.com/zeljka.cvijanovic)

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић оцијенила је да су добру визију развоја Републике Српске препознали и турски предсједник и мађарски премијер Виктор Орбан који су исказали уважавање ставова Српске.

Вулићева је рекла да су Додик и Цвијановићева све ове године свој политички рад заснивали на промоцији богатства и природних ресурса Републике Српске.

- Колико моћни људи попут Орбана и Ердогана уважавају ставове и визије Српске, најбоља је потврда да Република Српска има добру визију на путу развоја - рекла је Вулићева.

Делегат српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Сњежана Новаковић Бурсаћ оцијенила је да су састанци и сусрети предсједника Додика и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ са лидерима великих и значајних држава доказ исправности званичне политике Републике Српске коју њих двоје представљају и воде.

Посланик СНСД-а у НСРС Срђан Мазалица изјавио је да је значајан сваки излазак Српске на међународну сцену, као што је и присуство њеног руководства инаугурацији предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, јер је Турска важан економски партнер Републици Српској и БиХ, те једна од великих земаља која се опире идеологији западног неолиберализма.

Он је указао на значај позива предсједнику Српске Милораду Додику да присуствује инаугурацији предсједника Турске.

- Треба подсјетити да такав позив није упућен предсједнику, нити неком другом званичнику Федерације БиХ у којој живи велика већина муслиманске популације, која дијели исту вјеру са Турском и за коју је вежу историјске везе и заједничка традиција, и то довољно говори - рекао је Мазалица.

Политике за које се залажу Додик и Цвијановићева, а које се крећу у оквирима Устава, најбоље говоре о томе да БиХ може опстати на принципима Дејтонског мировног споразума, оцијенио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић.

Са Додиком на челу Републике Српске и Ердоганом на челу Турске, Српска ће имати чврстог партнера у Турској што је јако битно јер смањује притиске Запада који би много оштрије дјеловао против Српске да може да направи широк блок против ње, оцијенио је Аналитичар Драгомир Анђелковић.

Анђелковић је истакао да је, у околностима када Турска више није спремна да ту политику прати, битно појачана позиција Републике Српске.

Захваљујући раду политичких представника Републике Српске у потпуности се мијења слика о Српској и људи схватају какви су односи, и какво стање влада у БиХ, изјавио је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић.

Он је у изјави за Срну истакао да присуство предсједника Републике Српске Милорада Додика и српског члана и предсједавајуће Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић инаугурацији предсједника Турске Реџепа Тајипа Ердогана, значи много за Републику Српску, која има могућност сарадње са озбиљном силом - Турском и озбиљним лидером какав је Ердоган.

- Стереотип као Србима као лошим момцима и Републици Српској је дуго присутан. На овај начин у директним контактима потпуно се окреће слика односа појединих земаља према Републици Српској, а сама Турска је очигледан примјер тога. Сјећам се и неких времена када је Ердоган долазио у Сарајево и када је имао потпуно другачију слику и однос према Српској - навео је Вујичић.

Према његовим ријечима, присуство српских званичника Ердогановој инаугурацији говори да је пробијена медијска блокада и негативна слика коју је Република Српска имала у Турској.

- Први пут у вријеме мандата Додика као члана Предсједништва имали смо могућност да изнесемо своје мишљење и покажемо другачију визију од дотадашњих информација коју је Ердоган имао када је БиХ у питању - додао је Вујичић.

Додик и Цвијановићева састали су у Турској и са премијером Мађарске Виктором Орбаном.