latinica  ћирилица
06/06/2023 |  09:30 ⇒ 21:10 | Аутор: РТРС

НСРС о измјенама Закона о полицији и унутрашњим пословима (ВИДЕО)

Посланици Народне скупштине Републике Српске размотрили су вечерас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, по хитном поступку. Трећа редовна сједница НСРС биће настављена сутра.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Министар унутрашњих послова Синиша Каран рекао је да ће се у складу са Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима створити законски оквир и уредити питања неопходна за обављање средњошколског образовања и васпитања у оквиру Средње школе унутрашњих послова при ресорном министарству.

Претходно су посланици размотрили Приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије, у којој се поздравља право Србије да брани опстанак српског народа на Космету уколико се косовски Албанци и њихове власти одлуче за употребу насиља.

Република Српска подржава заштиту права и слобода српског народа и другог неалбанског становништва на Косову и Метохији и осуђује терористичке активности косовских Албанаца и њихових власти које представљају пријетњу међународном миру и безбједности, први је предложени закључак скупштинске већине у вези са резолуцијом о заштити Срба на Космету и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

Клубови посланика СНСД-а, Социјалистичке партије, ДЕМОС-а, Уједињене Српске, НПС-а и Посланичке групе СПС-а и ДНС-а предлажу и заључак који гласи да Република Српска поштује суверенитет и територијални интегритет Србије у складу са Повељом УН и Резолуцијом Савјета безбједности УН 1244 усвојеном 10. јуна 1999. године и не прихвата једнострано проглашену независност Косова и Метохије.

Закључцима се тражи од свих представника Републике Српске у институцијама БиХ да иницирају поступке доношења одлука којима ће се осудити кршење људских права и слобода и наставак етничког чишћења Косова и Метохије од косовских Албанаца и њихове власти.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је у завршној ријечи да ће резолуција о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије бити послата у УН.

Стевандић је оцијенио и да су посљедња дешавања на Косову и Метохији и покушај наметања управљачке структуре Албанаца у општинама са апсолутном српском већином довели до најтеже позиције Срба у ближој историји.

- Били смо свједоци напада на наш народ, стављања бодљикаве жице, употребе специјалних јединица против голоруких људи који, тражећи своја права, желе да истрају и пошаљу поруку да неће одустати - истакао је Стевандић образлажући Приједлог резолуције о заштити Срба на Косову и Метохији и о територијалном интегритету и суверенитету Србије.

 ---

Премијер Републике Српске рекао је да су у формирању слободних царинских зона у Српској најдаље одмакли Требиње и Градишка, што је важно за привредни амбијент у Републици јер ће те локалне заједнице допринијети већем економском развоју.

Вишковић је подсјетио да је Влада обезбиједила изузетно повољно школовање овдашњих студената на јавним универзитетима, те учинила све да услови за рад и остале њихове активности буду на највишем нивоу. Он је рекао да ће упутити допис челницима локалних заједница у Српској да више суфинансирају трошкове боравка дјеце у предшколским установама. 

Уговор о концесији за изградњу ауто-пута Бањалука – Приједор, потписан 2018. године, има клаузулу о тајности све до потписивања уговора о извођењу радова, за који очекујем да ће бити потписан врло брзо, рекао је Вишковић.

- Предсједник Владе Радован Вишковић рекао је да Српска у овом моменту има захтјеве за концесију за изградњу соларних електрана од 2.800 мегавата, а да су већ издате концесије у вриједности око милијарду и по КМ.

Он је рекао да у овом моменту има 13 издатих концесија за 840 мегавата и вриједност око милијарду и 500 милиона КМ. Навео је да ће Република Српска ићи у емисију обвезница од 210 милиона КМ, а да ће каматна стопа бити 6,1 одсто.

-----

Резолуцијом, чији је предлагач предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић, поздравља се и право Србије да брани свој територијални интегритет и суверенитет гарантован међународним правом и Резолуцијом 1244 Савјета безбједности УН, као права која јој нико нити може оспорити нити одузети, саопштено је из парламента Српске.

У документу се осуђује и константно кршење људских права Срба и другог неалбанског становништва, посебно права на живот и на имовину, од косовских Албанаца и њихових власти, а позивају представници међународне заједнице да то озбиљно осуде.

На предложеном дневном реду треће редовне сједнице Народне скупштине Српске су и приједлози закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и Закона о средњем образовању и васпитању, оба по хитном поступку.

Посланици би требало да разматрају и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу кривичних и прекршајних санкција Републике Српске, Нацрт закона о очувању културног и историјског насљеђа Светог манастира Хиландар - приједлог предсједника Републике, Нацрт закона о допуни Закона о спречавању сукоба интереса у органима власти Републике Српске и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о прекршајима Републике Српске.

Пред посланицима ће бити и консолидовани извјештај о извршењу буџета Републике Српске за прошлу годину, извјештај о раду Министарства унутрашњих послова за претходну годину, као и извјештај о раду и финансијски извјештај Комисије за концесије за 2022. годину.

Посланици ће разматрати и извјештај о раду и извршењу ребаланса финансијског плана - буџета Јавне установе Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за период за прошлу годину, годишњи извјештај о раду Омбудсмана за дјецу за 2022. годину, годишњи извјештај Високог судског и тужилачког савјета БиХ за прошлу годину, као и годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2022. годину.

Пред посланицима ће бити и информација о одлукама о помиловању у 2022. години, Приједлог одлуке о прихватању задужења Републике Српске код Свјетске банке - Међународне банке за обнову и развој за други пројекат подршке запошљавању /WБ ИБРД 9381-БА/, те Приједлог одлуке о критеријумима за оцјену степена развијености јединица локалне самоуправе у Републици Српској.