latinica  ћирилица
06/06/2023 |  19:43 ⇒ 21:53 | Аутор: Агенције

Вучић: Вријеме је да Приштина испуни своје обавезе, прије свега ЗСО

Предсједник Србије Александар Вучић, који се данас у Београду састао са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, поручио је да жели да вјерује да дио међународне заједнице који има највећи утицај на Приштину, има и механизме који могу да доведу до коначне реализације обавеза које је Приштина прихватила и потписала прије више од једне деценије.
Вучић, Лајчак и Ескобар (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ) -
Вучић, Лајчак и Ескобар (фото: TANJUG/ RADE PRELIĆ)

- Поручио сам да је вријеме да Приштина напокон испуни своје обавезе, а прије свих формирање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом - написао је Вучић у објави на Инстаграму.

Подсјетио је да је Србија од првог дана била конструктиван, досљедан и поуздан партнер у свим процесима који би водили очувању стабилности цијелог региона.

      View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Претходно су Лајчак и Ескобар посјетили Приштину. Данас су разговарали са представницима Српске листе, а претходно и са предсједницом самопроглашеног Косова Вјосом Османи, као и са опозиционим странкама Албанаца.

Лајчак и Ескобар синоћ су о ситуацији на КиМ разговарали са премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем.

Лајчак је изјавио након разговора са Куртијем да су Приштини изнесена три захтјева - деескалација ситуације на сјеверу КиМ, брзо одржавање нових избора и повратак дијалогу.

Он је навео да са Куртијем није постигнут договор о одржавању избора на сјеверу КиМ.

Ескобар је изјавио да Курти има два дана да одговори на захтјеве ЕУ и САД.