latinica  ћирилица
11/07/2023 |  12:27 ⇒ 15:06 | Аутор: СРНА

Нуждић: У нападу муслиманских снага на Залазје 1992. године убијено најмање 43 Срба

Вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић изјавио је да су, према подацима овог центра, током напада муслиманских снага на српско село Залазје на Петровдан 12. јула 1992. године убијена најмање 43 лица српске националности.
Виктор Нуждић - Фото: СРНА
Виктор НуждићФото: СРНА

- У Залазју је на тај дан заробљено девет лица, између осталих судија Слободан Илић. Заробљени су одведени у Сребреницу у логор у полицијској станици, а недуго затим су и ликвидирани. Још се трага за осам тијела убијених Срба током напада на Залазје - рекао је Нуждић.

Нуждић је истакао да је злочин у Залазју на Петровдан 1992. године само наставак праксе из Другог свјетског рата и низа злочина који су се дешавали на велике православне празнике, подсјетивши да су српска села нападана на велике православне празнике на Ђурђевдан Гниона и Бљечева, на Божић Кравице, а Јошаница на Никољдан.

Он је навео да је Републички центар само током 1992. године у Атласу злочина над Србима евидентирао 26 српских села средњег Подриња која су нападнута и у којима је убијено четири или више лица, истичући да је у средњем Подрињу убијено више од 200 српских жена и преко 40 дјеце.

- Све ово није било довољно да се правосудне институције баве злочинима над Србима. До сада су осуђена само четири лица за злочине над Србима на срамну казну од 29 година. Једна пресуда пред Судом БиХ донесена је и за злочин у Залазју у којој је Суад Смајловић правоснажно осуђен на три године затвора - истакао је Нуждић за Срну.

Према његовим ријечима, ништа бољи однос према српским жртвама рата немају ни представници међународне заједнице, односно западних земаља, јер, осим представника Србије и Русије, ниједна друга земља није послала своје представнике како би присуствовали недавном обиљежавању страдања Срба у Подрињу.

- Све ово ставља задатак пред институције Републике Српске да његују културу памћења и документују ове злочине како би будуће генерације могле да сазнају истину о ратним дешавањима током деведесетих година прошлог вијека - закључио је Нуждић.

Муслиманске снаге из Сребренице, под командом Насера Орића, упале су 12. јула 1992. године, на Петровдан, у више српских села у сребреничкој и братуначкој општини и убиле 69 Срба.

Заробљено је 22 Срба, од којих десет није пронађено, а губи им се траг у логору у бившој сребреничкој полицијској станици.