latinica  ћирилица
20/07/2023 |  13:57 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

Стевандић: Дипломатска побједа Српске, писмо Гутереса показало да нема резолуције о избору Шмита

Писмо српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић УН дипломатска побједа Српске и да је тај њен дипломатски потез доказао да не постоји релевантна резолуција Савјета безбједности о потврђивању Кристијана Шмита за високог представника, рекао је предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Генерални секретар УН Антонио Гутерес, недостављајући тражену резолуцију Савјета безбједности, потврдио је да такве резолуције нема и да Шмит није високи представник - поручио је Стевандић.

Говорећи о писму, које је из УН стигло као одговор на захтјев Цвијановићеве за достављањем релевантне резолуције Савјета безбједности о именовању Шмита, Стевандић је рекао да је изостанак резолуције показао да БиХ нема високог представника, али да је велики пропуст констатација да је Савјет за спровођење мира задужен за избор.

- Сагласност за именовање високог представника даје Савјет безбједности УН у складу са Анексом 10 Дејтонског мировног споразума. Тек када се испуне услови из овог члана сматра се да је извршено именовање -појаснио је Стевандић.

Стевандић наводи да Гутерес није овлаштен да тумачи надлежност приликом именовања.

- Недостављајући тражену резолуцију Савјета безбједности, Гутерес је потврдио да такве резолуције нема и да Кристијан Шмит није високи представник. Дипломатски потез Цвијановићеве потпуно је доказао да не постоји релевантна резолуција. Ово је један велика дипломатска побједа Републике Српске - истакао је Стевандић.