latinica  ћирилица
05/08/2023 |  19:37 ⇒ 21:20 | Аутор: РТРС

Српска и Србија одлучне да памте своје жртве и од тога никада неће одустати (ВИДЕО)

Република Српска и Србија одлучне су да памте своје жртве и од тога никада неће одустати - ово је јасна порука која је послата из Приједора са обиљежавања Дана сјећања на страдале и прогнане Србе у "Олуји".
Приједор - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
ПриједорФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Дан касније, и политичари и аналитичари сагласни су да Република Српска и Србија имају право да његују све значајне датуме и догађаје у историји српског народа и да је скуп у Приједору организован на достојанствен начин.

Састанци, који су били организовани у предходна два дана, потврда су, истичу, јединства српског народа и узајмне подршке Српске и Србије.

Снажне и јасне поруке чуле су се из Приједора са обиљежавања Дана сјећања на Србе страдале у "Олуји" - Српска и Србија наставиће да обиљежавају све битне датуме из српске прошлости, посебно страдања, да се она не би поновила.

Ником се, порука је, неће дозволити и да омаловажава српско страдање, уз јасну намјеру да се свима каже истина о протјеривању Срба у "Олуји".

- Оно што они називаји "Олујом", био је удружени злочиначки подухват Сједињених америчких држава, њихових монструмских планова према Србима, заједно са кориштењем хрватске војске која је једва дочекала да етнички очисти тај простор и учини га тужним данас и свих ових година и деценија - изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик

Патријарх српски Порфирије упутио је поруку да је мир највиша вриједност и поручио да треба поштовати свачију бол.

Да се поштовање према туђим жртвама мора показати, али никада се не одрећи својих, јасан је био и предсједник Србије Александар Вучић.

Поручио је да ће Србија увијек бити уз свој народ и Републику Српску.

- Посао Србије, наш задатак, наша обавеза, наша света дужност је да будемо уз народ Републике Српске када је тешко. Када вам најмоћнија сила уводи санкције, да, ми ћемо да кажемо, једна мала слободарска Србија неће да уводи санкције и помоћи ће Републици Српској - нагласио је Вучић

Српско јединство демонстрирано је на најбољи могући начин у протекла два дана у Републици Српској, каже предсједник Нове српске демократије из Црне Горе Андрија Мандић, који је и сам присуствовао обиљежавању у Приједору.

- Морам вам рећи да поруке које смо чули и од предсједника Србије и Републике Српске и патријарха, то нису биле поруке грађанима Приједора, то су биле поруке свим Србима, ма гдје они живјели - рекао је Мандић. 

Да смо један народ показује и опредјељење два предсједника да се битни историјски датуми заједнички обиљежавају, каже министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац.

- Скуп је организован на један достојанствен начин, послате су поруке јединства српског народа, политика Српске и Србије. Ми се тога не стидимо, ми желимо да то афирмишемо цијенећи да је то наше легитимно национално право - поручио је Кошарац.

Обиљежавању у Приједору претходио је низ састанака органа Српске и Србије који су, како наводи министар инистар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Жељко Будумир, имали велики политички значај.

Поруке које су послате битне су, истиче, јер се српски народ бори за своју уставну позицију у БиХ и налази се под великим притиском западних сила.

- Зато је ова посјета толико значајна у охрабрењу Републици Српској и директној политичкој и економској подршци њеном руководству које се у овом тренутку налази под притиском, посебно САД-а које су увеле санкције најужем државном врху Српске - истакао је Будимир.

Да ће Србија штитити интересе српског народа и Републике Српске сагласан је и политички аналитичар Стевица Деђански.

Оцјењује да притисци који постоје и жеља да ће поништи Република Српска неће успјети док год Србија као гарант Дејтонског споразума то не буде дозвољавала.

- Овдје је притисак на Додика прије свега, сви остали су колатерална штета, то јесте да одустане од Дејтона и призна овог лажног Кристијана Шмита. Притисци на Додика су и притисци на Републику Српску и ту је битно оно што је Вучић рекао да се Србија неће понашати као некад у прошлости да уводи санкције на Дрини или нашим пријатељима и браћи преко Дрине - истакао је Деђански. 

Предсједник Српске и данас је поручио да је сарадња Српске са Србијом одлична. Та сарадња, каже, није уперена против било кога и добро је дошао свако ко је жели у оквиру дејтонског аранжмана.