latinica  ћирилица
17/08/2023 |  13:05 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Нешић осудио потез Хрватске; Ријеч о најбруталнијем гушењу медијских слобода и слободе говора

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић најоштрије је осудио потез Републике Хрватске да у земљу забрани улазак предсједнику Удружења новинара Републике Српске Данијелу Симићу због његовог извјештавања из Донбаса.
Ненад Нешић - Фото: РТРС
Ненад НешићФото: РТРС

- 'Сан сваког врхунског новинара, ратног репортера јесте да извјештава са ратишта. Чисто сумњам да ће Хрватска забранити улазак и новинарима CNN-a и осталих свјетских медијских кућа који су извјештавали из Украјине. Очито је ријеч о најбруталнијем гушењу медијских слобода и слободе говора - оцијенио је Нешић.

Он је запитао да ли су ово европске вриједности чије се поштовање од нас тражи.

- Је ли ли цензура мишљења и изражавања европски стандард коме тежимо и чије поштовање од нас траже? Ако је то стандард онда се ми требамо потрудити да забранимо улазак свим новинарима медијских кућа у Хрватској који глорификују Олују, то најмасовније етничко чишћење након Другог свјетског рата! - каже Нешић.

Први човјек ДНС-а изразио је и жаљење што је изостала реакција новинарских удружења у БиХ.

- Не требају они бранити Данијела Симића, али требају бранити право на став и слободу извјештавања. Данијел Симић је био довољно храбар да ризикује свој живот и оде на мјесто ратних сукоба и њему не треба заштита од било кога. Оно што се мора бранити јесу основна људска права и слободе као демократске и цивилизацијске вриједности - поручио је Нешић.

Подсјећамо, новинар Данијел Симић задржан је јуче на граничном прелазу Батровци, са хрватске стране, гдје је чекао три сата без икаквог образложења, затим је приведен на информативни разговор, а потом му је уручено рјешење о одбијању уласка у земљу.