latinica  ћирилица
31/08/2023 |  13:14 ⇒ 13:44 | Аутор: СРНА

Стевандић: Радановићев позив најблажа могућа реакција на забрану скупа

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је позив предсједника Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђа Радановића да Срби сутра дођу на линију разграничења са ФБиХ у својим локалним заједницама и обуставе саобраћај на 30 минута, најблажа могућа реакција из Српске на забрану скупа подршке испред Суда и Тужилаштва БиХ.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Коментришући одлуку МУП-а Сарајевског кантона да забрани за сутра најављени протест подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додики и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Српске" Милошу Лукићу, Стевандић је рекао да би се тај МУП требао подсјетити да је дозволио да се врши притисак на ОХР и протествује против Кристијана Шмита "када нису били задовољни његовим уступцима Хрватима".

- Треба подсјетити да и на то да су пустили и да се напречац организују митинзи пред ОХР-ом као што су пустили и многе друге митинге који су имали везе са Палестином, за исламске државе, па и за Украјину - рекао је Стевандић.

Он је нагласио да једино Срби немају право на мирне протесте у земљи у којој су конститутивни народ и носиоци суверенитета и власти.

- То говори о сарајевском конструкту БиХ и да је таква БиХ неодржива. То, нажалост, даје алиби са једне стране разним екстремистима који сматрају да је угрожавати Србе нормално и да је износити пријетње или одстријелити сваког Србина дозвољено, али са друге стране и нама дају информацију да морамо да тражимо алтернативу у односу на тако организовану државу. Са том алтернативом сам сигуран да неће бити задовољни, али ће они бити криви за то - поручио је Стевандић.

Предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ Ђорђе Радановић изјавио је данас да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да сутра дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Из МУП-а Сарајевског кантона саопштено је да је полиција забранила за сутра најављени протест, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ "због неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога".