latinica  ћирилица
03/09/2023 |  11:34 ⇒ 22:44 | Аутор: РТРС

На Јахорини одржан Сабор младих Српске; Очување националног идентитета основа за развој Српске (ВИДЕО)

Очување националног идентитета основа је развоја, а након школовања млади треба да остану и раде у Републици Српској.
Сабор младих Српске (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske) -
Сабор младих Српске (Фото: twitter.com/Vlada_Srpske)

Само јединством и чувањем своје земље можемо одговорити свим изазовима који долазе. Ово су неке од порука предсједника Републике Милорада Додика и премијера Радована Вишковића који су учествовали на завршном панелу првог Сабора младих Српске на Јахорини. Млади су изложили своје закључке који би требало у наредном периоду да буду реализовани у сарадњи са институцијама Српске, а у циљу њиховог бољег статуса.

О томе како стимулисати младе да воле државу и да остану у Српској и шта је то што би власт требало да чини да се развије амбијент у којем би млади видјели своју будућност своје мишљење је изнио и предсједник Српске Милорад Додик који је истакао да је свијест младих нападнута са више страна, а највише савременим механизмима комуникације.

Како је истакао њега је, као предсједника Српске, највише интересовао панел на тему како млади виде државе и њихов осјећај за државу.

- Имамо низ начина на које можемо побољшати односе са младима, а међу њима су стартап пројекти, које би реализовала Влада Српске, али и да у новом ребалансу буџета буде простора са трошкове стипендија - каже Додик.

Он ипак истиче проблем стипендирања, а као примјер наводи стипендије Фонда "Др Милан Јелић" гдје, како каже, Српска стипендира младе стручњаке који се на крају опредијеле за живот и рад у иностранству.

Предсједник је истакао да за младе нема боље прилике за живот као што је у Српској, али да Српска као друштво треба да "пресложи" приоритете.

- Чувајте свој  завичај, кућу, немојте изгубити свој идентитет, језик, писмо. Ако вас натјерају да изгубимо Републику Српску, изгубићете себе - поручио је младима Додик.

Премијер Српске о завршном панелу "Сабор младих Српске", истакао да је потребно формирати тијело које ће пратити, анализирати потребе младих са акцентом на закључке овог панела.

- Влада Српске ће подржати и помоћи пројекте младих - поручио је Вишковић.

Организатор овог сабора о темама о односу институција и младих, значају квалитетног образовног система, подршци институција предузетништву, те јачању националног идентитета младих као основе за развој државе, је Удружење грађана "Платформа младих и талентованих Српске - памет Српске".

На "Сабору младих Српске" јуче су одржани панел "Однос институција и младих", "Успјех не пада с неба - квалитетан образовни систем као темељ развојног пута младих", "Подршка предузетништву-од идеје до реализације, уз помоћ институција", "Јачање патриотизма и националног идентитета младих као основа за развој државе".

На данашњем завршном панелу биће изнесени закључци свих панела и начини њихове примјене.