latinica  ћирилица
11/09/2023 |  12:36 ⇒ 13:41 | Аутор: РТРС

Моје мјесто - нова емисија Телевизије Републике Српске

Моје мјесто нова је емисија Телевизије Републике Српске од јесење шеме, у којој аутори Далиборка Бајић и Недељко Лајшић доносе приче појединаца, који својим радом, искуством и знањем стварају квалитетнији живот за себе и своју породицу у Републици Српској и служе као примјер ужој и широј заједници.
Емисија - Моје мјесто - Фото: РТРС
Емисија - Моје мјестоФото: РТРС

Циљ овог документарног серијала, како аутори кажу, јесте да се кроз животне приче људи одговори на питање да ли је живот у иностранству бољи него код нас.

Шта је идеја, којом сте се водили правећи овај серијал?

Бајић: Серијал се кроз животне приче људи бави идејом и начином повратка из иностранства. Урадили смо и обрадили приче из разних бранши, интервјуисали саговорнике по регијама наше државе и покушали добити одговоре на сва питања везана за опстанак и вољу живљења. Циљ емисије је показати колико се рад и труд исплати, јер зашто да нам образовани млади људи одлазе, када своје дипломе мукотрпно стечене, могу да наплате и у својој земљи.

Ко су саговорници у емисији и како је конципирана?

Лајшић: У првим емисијама причамо са умјетницима,докторима наука, професорима, људима који својим искуством показују оптимистичан став и промовишу опстанак у Републици Српској. Свака прича има свој печат који је уткан у дубину душе и остаје као вјетар у леђа будућим генерацијама.

Које су основне теме о којима причају и питања на које дају одговоре?

Емисија, Моје мјесто (Фото: РТРС)

Бајић: Најчешћа питања су шта их веже за коријене, мјесто и породицу. Теме су разноврсне, а одговори искрени и пуни емпатије. Чежња за својим мјестом, својим небом, већа је од било које љепоте везане за другу државу. Оно што најчеће питамо је - Можемо ли промијенити начин гледања, остати и покренути се и да ли туђина и носталгија разарају душу?

Какав сте вас двоје имали осјећај интервјуишући саговорнике? Да ли мислите да се издвојио неки лајт мотив кроз емисију?

Бајић :Ово је још једно дивно искуство у мом раду. Упознати све те људе за мене је било велико задовољство. Ко погледа емисије сигурна сам да ће осјетити добру енергију и да ће свако од саговорника бити добар вјетар у леђа и подршка свима нама.

Лајшић: Радећи на емисији ''Моје мјесто'' питам се да ли је прави успјех бити господар времена ,а живјети на своме ? Мислим да јесте јер свако од нас,одлучује о својој судбини. Питање је само колико и шта желите? Када дођете до одговора ,отворена су вам врата и ви постајете господар свога времена.