latinica  ћирилица
17/09/2023 |  19:05 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Ко је Шмиту издао дипломатску акредитацију? (ВИДЕО)

Утврђује се на основу чега је Кристијану Шмиту издата дипломатска акредитација у Министарству спољних послова у Савјету министара, потврдио је предсједник Републике Српске Милорад Додик. Трага се, каже Додик, за одговорним лицима у ОХР-у и МИП-у.
Заједничке институције БиХ - Фото: РТРС
Заједничке институције БиХФото: РТРС

Федерални медији пренијели су саопштење МИП-а у којем наводе да су Шмиту и особљу ОХР-а издали дипломатску акредитацију. У складу са Анексом 10 Дејтонског споразума, Шмит у БиХ има статус дипломатског агента, пише МИП.

Предсједник Српске истиче да није било основа за издавање дипломатске акредитације, јер Шмит није именован у складу са Дејтонским споразумом и Анексом на који се МИП позива.

Након што је Кабинет српског члана Предсједништва од Министарства спољних послова, Министарства безбједности и Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ, захтијевао податке по ком основу је у БиХ ангажовано обезбјеђење њемачког држављанина Кристијана Шмита, стигао је одговор из МИП-а. Шмит и његово особље имају дипломатску акредитацију коју им је МИП издао на основу претходног договора са ОХР-ом, а која важи до 26. јануара 2025. Ријеч је о акредитацији типа МО, која се према Правилнику о издавању посебних идентификационих докумената издаје

- Странцу, шефу, замјенику и особљу организација Уједињених нација и специјализованих установа УН, те других међународних организација у БиХ којима је међународним уговорима, који обавезују БиХ, дат имунитет дипломатског агента и члановима њихових породица, без обзира на врсту пасоша - пише у Правилнику.

Међународни уговор на који се МИП позива и на основу којег су издали дипломатску акредитацију је Дејтонски споразум. Споразум који у Анексу 10 прописује процедуру именовања високог представника у БиХ, а коју Шмит није испунио.

Зато они који су нелегално издали дипломатску идентификацију њемачким држављанима, морају одговарати, јасан је предсједник Српске.

- Трагамо за одговорним лицима у ОХР-у, која су такав захтјев упутили МИП-у, као и за онима који су у Министарству спољних послова потписали захтјев за издавање дипломатске акредитације. МИП то није провјеравао, постоје лица која су одговорна, то ће сигурно морати сада да се зна. во је прије свега крах за БиХ, њен систем и њене институције, да се на бази лажне приче о томе да је именован, Кристијану Шмиту издају било какви папири за боравак. Зато је и покренута та процедура да се то преиспита и утврди, треба коначно да се утврди одговорност локалних људи за све то - рекао је Додик.

И министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић каже да је спреман да поднесе кривичне пријаве против лица која су нелегално допустила да наоружани странци бораве у БиХ. Реаговање ће услиједили, истиче, након што добије званичан одговор из МИП-а, Сипе, граничне полиције и Службе за послове са странцима.

- Имам намјеру да истјерам на чистац и боравак Шмита, а посебно боравак наоружаних људи који припадају неким специјалним јединицама стране земље. Значи интересује ме како су дошли, на који начин су унијели оружје и на који начин носе оружје унутар БиХ. Сматрам да странци са оружјем, мимо ЕУФОР-а, овдје немају шта да траже - рекао је Нешић.

Прва би за нелегално дјеловање могла одговарати бивша министрарка спољних послова Бисера Турковић, за вријеме чијег је мандата Шмиту издата дипломатска акредитација.

- Нелегалним поступањем тадашњег отправника послова Мисије ОХР у БиХ, Шмит је 2021. године нотификован Министарству иностраних послова БиХ као долазећи новоименовани високи представник, а затим од тадашњег министра иностраних послова Бисере Турковић нелегално прихваћен, иако је знала да у овој ствари постоји спор и није имала овлашћење Предсједништва БиХ да га прихвати - рекла је савјетница предсједника Републике Српске Ана Тришић Бабић.

Док Шмит фалсификовањем покушава да обезбиједи ауторитет, Сарајево је још једном послало јасну поруку Србима да их не желе у БиХ, каже предсједник Додик.

- Сви ти формални пропусти од стране Бошњака у Сарајеву искључиво су везани за то да дође странац који ће да направи зло Србима. Ништа друго. И у таквим условима се не може живјети овдје. Али ћемо прво доказати да је на фалсификован начин дошао и тиме стварамо формалне услове да га депортујемо - рекао је Додик.

Нешић је поновио да Шмит није високи представник и да не може уживати повластице и положај који има легални и легитимни високи представник.

Према сазнањима предсједника Српске, за одговорним лицима у ОХР-у и МИП-у трага и Њемачка.