latinica  ћирилица
18/09/2023 |  19:38 ⇒ 19/09/2023 | 11:47 | Аутор: РТРС

Шта је показала тајна посјета Кристијана Шмита католичком самостану у Бањалуци? (ВИДЕО)

Кристијан Шмит је без најаве званичним институцијама задуженим за провођење закона, јуче дошао у Бањалуку гдје се састао са бискупом Фрањом Комарицом. Незванично, током боравка у Републици Српској неколико пута је мијењао возила, а тек када је из Добоја прешао у Федерацију, ОХР је саопштио да је Шмит био у Бањалуци. Из Српске и данас Шмиту јасне поруке - да "инкогнито" посјета Бањалуци изнова потврђује став да није никакав дипломата, већ обични туриста.
Шмит и Комарица - Фото: РТРС
Шмит и КомарицаФото: РТРС

У МУП-у Српске јасни - Кристијан Шмит, тајном посјетом Бањалуци без најаве институцијама, желио је да испровоцира инцидент у којем би он био некаква жртва. Оцјењују да је могло доћи да несагледивих посљедица како по Шмита, тако и по грађане, јер расположење народа у Српској није му нимало наклоњено.

- Његов долазак у Бањалуку, без икакве најаве званичним институцијама задуженим за провођење закона, након што је и сам обавијештен и упозорен да постоји опасност по његову безбједност и то у тренутку док се у Бањалуци одржава неколико различитих догађаја, од Сајма књиге, фудбалске утакмице и других друштвених догађаја, говори о томе да је жељан да испровоцира инцидент у којем би он био некаква жртва - нагласио је Синиша Каран, министар унутрашњих послова Републике Српске.

Према информацијама Министартсва безбједности у Савјету министара, Шмит свој долазак није најавио ни Дирекцији за координацију полицијских тијела, а самим тим о томе нису обавијештене ни надлежне полицијске станице, иако су до сада редовно обавјештавани о његовом кретању.

- Очигледно се ради о илегалном боравку господина Шмита у Бањалуци који је учинио све да сакрије тај свој долазак у Бањалуку вјероватно бојећи се за своју безбједност, а оно што могу да вам кажем јесте да безбједнсоне структуре БиХ и Републике Српске, ће заштити сваког грађанина па макар он био странац и био нелегално на територији Републике Српске и БиХ. Али се овдје ради очигледно о страху од грађана од гњева грађана, који заиста не могу више да трпе тортуру од Шмита - истакао је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара.

Ненајављени, тајни, долазак Кристијана Шмита у Бањалуку, стручњаци за безбједност окарактерисали су као трагикомичан догађај. Његово скривање, кажу, потврђује његову нелегитимност.

- Ово је тестирање, гурање прста у око мислим да то не приличи некоме ко долази из једне земље која је окосница ЕУ и једноставно ко нека дјечија игра. Коме ћеш ти забранити, "ето мене па да видим шта ћеш" - рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука.

Да је Шмит својим долазком извршио још један напад на Дејтонски мировни споразум, оцијенио је правник Огњен Тадић.

- Коментарисаћу и као гађанин. Мени је стварно смијешно да он неку пријеподневну посијету , објави на свом Твитер налогу у шест сати послијеподне када је био поново у Федерацији, у страху да то неко не види јер је у Бањалуку ушао као илегалац - каже Огњен Тадић, савјетник предсједника Републике Српске.

За Републику Српску Кристијан Шмит је без Резолуције Савјета безбједности, нелегалан и нелегитиман. У институцијама Српске за њега нема мјеста, истичу у СНСД-у.

-А да ли ће наставити покушавати договарати састанке по кафанама то је већ његов лични избор. Фотографију из Бањалуке је објавио тек када је напустио Републику Српску, чиме је потврдио да граница постоји - истакао је Радован Ковачевић, делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ.

Тајна посјета Кристијана Шмита није најављена ни на званичном сајту бањалучке бискупије, што је још једна потврда приватне посјете.